forbrukslån

Det är alltid viktigt att planera sin ekonomi. Detta ger dig rätt förutsättningar att lyckas ekonomiskt, vilket i sin tur ger dig bra förutsättningar i resten av livet.

Detta är dock extra viktigt under oroliga ekonomiska tider. De senaste åren har bidragit med rejäla utmaningar inom detta område, och förväntas fortsätta i flera år framöver. Därmed är det viktigt att du tar dig tid och planerar din ekonomi rejält 2023, för att på så sätt kunna undvika många av de otrevliga överraskningar som väntar runt hörnet.

Vi lever i oroliga ekonomiska tider

Inflationen har varit högre än väntat under det senaste året, och kommer med allra största sannolikhet fortsätta vara hög även 2023. Detta påverkar din köpkraft rejält, inte minst om du inte får en löneökning som motsvarar samma ökning. Resultatet blir att du kan köpa färre varor och tjänster för din lön, något som självklart påverkar både dig och hela ekonomin i en negativ riktning.

Utöver detta har det senaste årtiondets stora ekonomiska framgångar nått sitt slutpunkt, vilket ytterligare påverkar ekonomin på ett negativt sätt.

Ingen vet hur framtidens ekonomi ser ut, vilket är anledningen till att det är otroligt viktigt att planera för det värsta.

Planera din ekonomi på rätt sätt

Nedan är exempel på saker som du kan göra för att förbättra din privatekonomi 2023:

Gör en budget

Det första du bör göra är att skapa en budget och följa dina utgifter. På så sätt kan du snabbt och tydligt se vad du spenderar dina pengar på, och om det finns möjlighet för förbättringar.

Du kan välja att göra detta med hjälp av penna och papper, men det finns även massvis med appar och tjänster som ger dig möjligheten att göra detta digitalt. Du kan även koppla ditt bankkonto direkt till tjänsten, vilket automatiserar en stor del av processen.

Hur som helst är det viktigt att du skapar en budget och följer dina utgifter. Metoden för hur du gör detta är inte lika viktig.

Se över onödiga utgifter

Sannolikheten är väldigt hög för att du har massvis med onödiga utgifter som du kan sänka eller bli av med. Har familjen flera bilar? Då finns det rejält med sparutrymme att hämta. Hur många streamingtjänster har du? Äter du ute 7 dagar i veckan?

Ta en titt på alla utgiftsposter, och börjar med de största först. Det är här du har störst möjligheter att hitta signifikanta besparingar. Glöm dock inte bort de mindre utgifterna. Många bäckar små.

Samla tjänster

Du har en hemförsäkring, eller hur? Du har även ett bankkonto. Sannolikheten är även hög för att du har andra konto, försäkringar och liknande tjänster. Om du väljer att samla samtliga av dessa på ett och samma ställe har du alla möjligheter i världen att pressa ner priserna, vilket gör att du kan spara massvis med pengar i det långa loppet.

Vi rekommenderar att du har hör av dig till flera bolag och berättar vilka tjänster du behöver. På så sätt kan du ställa dem mot varandra, samt ger dig möjlighet att se vilket företag som faktiskt erbjuder bäst pris för dig.

Kom ihåg att alltid läsa igenom samtliga villkor för att kontrollera att en viss typ av tjänst inte är mer omfattande hos ett visst företag.

Skaffa rätt mindset

Om du tidigare har spenderat pengar till höger och vänster kan detta vara en stor omställning. Men om du väl investerar tiden som krävs för att göra omställningen permanent och hållbar, kommer det att vara en av de bästa investeringarna du någonsin gör. Läs ekonomiböcker, lyssna på podcasts och titta på klipp på Youtube. Du kan även hitta en vän som har rätt mindset, och som på så sätt kan få över dig till “rätt” sida.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg