forbrukslån

Att få en så låg ränta som möjligt kan vara klurigt, inte minst om du har aningen sämre ekonomiska förutsättningar. Jämförelse av lån är av yttersta vikt, eftersom villkoren skiljer sig rejält mellan olika långivare. Det kan även vara en bra idé att titta närmare på lån där det inte tas någon UC. Det betyder att långivaren istället tar en kreditupplysning från ett annat företag, och är i de flesta fall inte lika omfattande som UC.

Om du väljer en långivare som inte använder UC kan de inte se dina gamla kreditupplysningar, något som kan öka sannolikheten för att du får ett lån, samtidigt som det möjligtvis kan öka sannolikheten för att du får en lägre ränta.

Om dina ekonomiska förutsättningar inte är optimala bör du dock tänka både en och två gånger innan du tar ett lån. Säkerställ att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet, och gör alltid en noggrann budget som du håller dig till. När det gäller lån är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär att långivaren inte använder Upplysningscentralen (UC) för att göra kreditupplysningar. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, och när en kreditupplysning görs genom dem registreras en förfrågan i kundens kreditrapport. Många förfrågningar på kort tid kan ses som en indikation på dålig kreditvärdighet, vilket kan påverka en individs förmåga att få lån i framtiden.

När man ansöker om ett lån utan UC använder långivaren istället alternativa företag för kreditupplysning, som Bisnode eller Creditsafe. Det innebär att förfrågningen inte syns hos UC och påverkar inte kundens kreditvärdering där.

Eftersom lånet inte registreras hos UC påverkas inte kundens UC-score negativt. Detta är fördelaktigt för personer som behöver göra flera låneansökningar under en kort period, då många förfrågningar via UC kan tolkas som att personen är i en ansträngd ekonomisk situation.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om lån utan UC kan ha vissa fördelar, kan de också innebära högre räntor och avgifter. Det är alltid rekommenderat att noggrant undersöka och jämföra olika lånealternativ innan man tar ett beslut. I vissa fall är det dock möjligt att få en lägre ränta via lån utan UC, inte minst om de långivare som använder UC anser att du har en sämre kreditvärdighet.

Är det lättare att få låg ränta med lån utan UC?

Det beror på ett flertal olika faktorer. Eftersom att de långivare som inte använder UC ofta har lägre ansökningskrav, måste de kompensera med en högre ränta. Hur mycket högre räntan är i jämförelse med lån med UC varierar dock ganska kraftigt.

Om du har sämre ekonomiska förutsättningar och har svårare att få ett lån hos en långivare som använder UC, kan det i vissa fall vara förmånligare att välja en aktör som inte använder UC.

Detta är dock en av de stora anledningarna till varför det är så viktigt att jämföra lån. Innan du vet om det är mer förmånligt för dig att välja ett lån utan UC, måste du veta vad långivare som använder UC har att erbjuda.

Det finns många jämförelsetjänster som underlättar processen, men i vissa fall kommer du behöva kontakta långivaren eller genomföra en preliminär ansökan för att få reda på vilken typ av ränta du kan förvänta dig.

Viktigt att tänka på är att lån utan UC ofta är snabblån eller andra typer av lån där räntan är hög, samt ofta av mindre art. Se till att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg