forbrukslån

Att inflationen ökar kan kännas skrämmande eller överväldigande. Men det är viktigt att du verkligen förstår vad den ökade inflationen innebär, och hur det påverkar dig och ditt liv. Om du har ett bolån kan detta komma att påverkas, men du kommer även att behöva betala mer för mat, kläder och andra produkter.

Varför ökar inflationen?

Riksbanken har som mål att nå en inflation på 2% per år, men ekonomin har påverkats mycket av pandemin och andra saker som händer i världen. Därmed är den nuvarande inflationen högre än 2%, vilket påverkar dig på ett flertal olika sätt.

Det finns ett flertal olika saker som påverkar den ökade inflationen, varav nedanstående är några av de viktigaste:

 • Att Centralbanken trycket mer pengar. Sveriges centralbank Riksbanken bestämmer hur mycket nya pengar som ska in i omlopp, något som påverkar inflationen. Om de trycker mer pengar kommer inflationen förmodligen att vara högre.
 • Att efterfrågan på varor och tjänster är högre. Om efterfrågan på tjänster eller varor stiger snabbare än vad företagen har förväntat sig, kan detta leda till högre priser.

Utöver detta finns det massvis med andra saker som kan påverka inflationen, men ovanstående är några av de viktigaste.

Hur påverkar den ökade inflationen mig?

Kort och gott kommer du att behöva betala mer än tidigare för samma produkter och tjänster. Det innebär att priset för mjölk kan stiga från 10 till 12 kronor, eller att du får betala mer för att besikta bilen. Det är inte säkert att priset för alla tjänster och varor stiger, faktum är att vissa till och med kan sjunka. Men på det stora hela kommer du att få betala mer för samma vara eller tjänst.

Om du har lån kommer även de att påverkas. Om inflationen ökar finns det risk att räntorna stiger, något som påverkar dig om du har lån. För att motverka detta går det att binda räntan, men det är inte alltid förmånligt att göra så. Därmed kan det vara en bra idé att diskutera detta med din kontaktperson hos banken.

Vad du kan göra för att skydda dig

Nedan är några exempel på saker som du kan göra för att skydda dig mot inflation:

Spara pengarna på ett räntekonto eller annan typ av spar som ger avkastning

Om du vill skydda dig mot inflationen måste du se till att du får en avkastning som är högre än inflationen, annars sjunker dina pengar i värde. Om inflationen är 2% måste du få en avkastning som är högre än 2%, men numera är inflationen betydligt högre än så, vilket gör att din avkastning måste vara ännu högre för att dina pengar inte ska tappa värde.

Kom ihåg att all handel med fonder, aktier och liknande finansiella instrument medför risker. Det betyder att det inte är säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital, och dina investeringar kan både stiga och sjunka i värde.

Sänk dina utgifter

Det kan även vara en bra idé att titta lite närmare på dina utgifter. Finns det några som är onödiga? Finns det möjlighet att förhandla om lån, försäkringar eller liknande? Ta en titt på detta för att säkerställa att du skyddar din ekonomi så mycket som möjligt.

Detta är självklart något som du kan göra även om du inte är orolig för inflationen. Det är alltid en bra idé att försöka sänka utgifterna.

Försök att hitta rabatterade produkter

Om du inte vill att inflationen ska påverka dina utgifter kan det även vara en bra idé att försöka hitta rabatterade produkter. De flesta butiker har någon form av kampanjer, och om du håller ögonen öppna kan du spara mycket pengar med hjälp av detta tillvägagångssätt.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg