Vivus

Vivus
  • 95,9 % - 1135,8 % Eff. ränta

  • 2000- 15000 Lånebelopp

  • 7 dagar - tillsvidare Löptid

  • 18 år Åldersgräns

Sammanställning av Vivus

Varför välja ett lån från Vivus

  • Snabbt besked direkt på skärmen om ansökan är godkänd
  • Utbetalning inom 15 minuter om du har Nordea eller Handelsbanken
  • Ansvarsfulla utbetalningar med lägre lånebelopp för nya kunder
  • Tydliga villkor på hemsidan, men rörig beräkning på förstasidan
  • Blogg med intressanta nyheter och bra information

Nyheter 

Vivus har återkommande kampanjer med ränterabatter, så håll ögonen öppna så att du inte missar en bra deal!

Bakgrund om Vivus

Vivus är en del av 4finance Group som erbjuder lån och krediter i hela Europa. 4finance har verksamhet i 15 länder och har mer än 10 000 000 utgivna krediter – det om något tyder på en seriös låneaktör som vet vad de gör. 

Räntan hos Vivus

Vivus erbjuder räntor på 39% vilket ger en effektiv ränta på 146.5% om du tar ett lån på 5000 kr med 3 månaders återbetalningstid. Den nominella räntan ligger fast på 39% vilket gör att en kort kredit på 7 dagar på ett lånebelopp om 2000 kr har 1669145,3% i effektiv ränta. Det är en väldigt hög räntekostnad och det finns definitivt konkurrenter som är billigare än Vivus om du behöver pengar tillfälligt till en akut utgift. Å andra sidan gör Vivus väldigt snabba utbetalningar om du har rätt bank – och i en akut situation kanske det kan vara värt en lite högre kostnad.  

kredit

Amortering och storlek på lån 

Hos Vivus kan du låna mellan 2000 kr upp till 15000 kr. Som ny kund finns det dock ett lånetak på 5000 kr som du kan höja genom att visa att du sköter återbetalningarna som du ska. Om du lånat 5000 kr och betalar tillbaka dem kan du tidigast ansöka om ett högre kreditbelopp 7 dagar efter återbetalningen skett. På så sätt tar Vivus ansvar för att inte låna ut mer än vad du klarar av att betala tillbaka. 

Du kan endast ha en kredit i taget hos Vivus, men du kan begära att få nyttja krediten igen så fort du betalat tillbaka den. 

Hela kostnaden för lånet – Kapitalkostnad:  

Förutom ränta så tillkommer det en uppläggningsavgift om 395 kr per lån. Väljer du dessutom att betala deras ”Lägst att betala”-belopp tillkommer 150 kr i avgift. Så länge du inte betalar av lånet helt första lånet så tillkommer detta belopp om 150 kr vid varje avbetalning. 

Som exempel kan vi ta ett lån om 5000 kr som har återbetalningstid på 3 månader. Du betalar alltså 395 kr i uppläggningsavgift, samt 2 st ”Lägst att betala”-avgifter om 150 kr styck. Väljer du att betala endast det som de anger som Lägst att betala tillkommer det en fast månadsränta om 3,21% samt en amortering på 8,33% av lånebeloppet. Totala kostnaden för lånet kommer då att bli 6296,89 kr. 

Betalar du av hela lånet efter en månad blir kostnaden istället 5555,27 kr, med en effektiv ränta på 260,1%. 

Överlag är deras beräkningar på hemsidan ganska röriga och det är svårt att förstå vad totalkostnaden för krediten blir då den ändras väldigt mycket beroende på summan som du söker lånet på. Du kan bara välja en månads återbetalning eller kortare i beräkningssnurran, men exemplet de lyfter fram är på 3 månader vilket gör sidan ganska förvirrad och svårläst. 

En sak är säker – det är inte helt lätt att få fram vad krediten kostar tillslut. 

Är du sen med betalningen tillkommer en påminnelseavgift om 60 kr samt dröjsmålsränta om 39% per år vilket gör att det snabbt blir dyrt att inte sköta sina betalningar. 

Hur går det till att låna hos Vivus

För att kunna ta lån hos Vivus behöver du registrera dig på deras hemsida. De genomför då en kreditprövning via Creditsafe för att se om du anses kunna betala tillbaka ett lån. Nästa steg är att du behöver bekräfta din identitet. Det kan gå till på två olika sätt. Antingen bekräftar du din identitet via Instantor och ditt bankkonto eller så kan Vivus medarbetare ringa dig för att verifiera att du är du. Så fort du har genomfört identifieringen får du besked om du är godkänd och pengarna betalas ut till ditt konto. Vivus skriver att du så gott som alltid kan räkna med att pengarna betalas ut samma dag som de godkänner din ansökan. Dina lån kan du sedan enkelt se via hemsidan. 

Har du Handelsbanken eller Nordea betalas pengarna ut inom 15 minuter från godkänd ansökan. Har du andra banker kan det ta upp till en bankdag innan de är på kontot. 

Kundtjänsten har öppet mellan kl. 8-17 på vardagar. Det går att nå dem både via telefon samt per mail. Återbetalning av lånet sker via plusgiro. 

Krav för att få låna

1 Personen måste vara över 18 år

2 Personen behöver ha ett svenskt personnummer

3 Personen behöver ha ett svenskt mobilnummer och ett svenskt bankkonto

4 Personen måste klara en kreditprövning

Sammanfattning 

Vivus är en långivare som vid första anblick ser ut att vara helt okej, men som vid en närmare granskning har en lite väl rörig hemsida. De hade behövt ha lite mer tydlig information om kostnaderna och vad deras ”Lägst att betala”-erbjudande innebär. Nu är det lite krångligt att veta vad de erbjuder – är det lån som löper över en vecka, en månad eller tre månader?

Det som är positivt är att deras villkor som går att hitta på hemsidan är tydligare än den beräkning de presenterar på sin förstasida. För att vara säker på att ha förstått är det nog bra att läsa informationen både en och två gånger. 

Vivus har väldigt snabba utbetalningar om du har Handelsbanken eller Nordea vilket kan vara värdefullt om du befinner dig i en väldigt stressad situation där du behöver pengar snabbt. Ansökningen kräver inte Bank-ID vilket också kan vara en fördel om du saknar sådant. Inte heller använder man UC vilket också är en fördel då det inte belastar ditt kreditbetyg på samma sätt som en UC gör. 

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att det finns billigare alternativ, men de snabba utbetalningarna kan ändå göra att Vivus är aktuella att låna igenom om det krisar.

Betyg

Lån anpassat för din plånbok

Samlad bedömning: nan /5
Baserat på 0 recensioner
Lämna en recension

Leave a Reply