I över ett år har hela världen drabbats av Covid-19-pandemin. Många har blivit uppsagda från sina jobb eftersom många företag har varit tvungna att lägga ned sina verksamheter. Andra har tagit lån för att få ekonomin att gå ihop. Men lånföretagen har också påverkats. Många lånföretag har dessutom varit tvungna att neka människor lån och krediter som inte har en deklarerad fast inkomst. Över lag är det svårt att få ekonomin att gå ihop, främst när man blir arbetslöshet. En lösning i vanliga fall (för att dryga ut kassan) hade kunnat vara ett lån.
Men ett lån utan någon deklarerad inkomst, speciellt under Covid-19-pandemin, är svårt. Lånföretag vill ju ha en säkerhet på att de får tillbaka de pengar de har lånat ut och det är mindre chans att dem får det om man som kund inte har en deklarerad fast inkomst. Eftersom de flesta lånföretag tar en så kallad kreditupplysning på personen som ska ta ett lån och kan se om personen har någon inkomst och befintliga lån eller skulder, så är sannolikheten att man blir beviljad ett lån inte så stor utan en deklarerad inkomst. Men det som har påverkats mest är givetvis arbetslösheten.
Arbetslösheten har ökat markant i Sverige
I Sverige har många företag gått i konkurs och många verksamheter har fått varsla sin personal för att de inte har gått ihop under Covid-19-pandemin. Arbetslösheten har ökat markant och det har varit den största arbetslösheten sedan 2010. Det är en hård konkurrens på marknaden på de arbeten som finns och därför mycket svårt att få ett jobb i dagsläget. Många människor som har blivit varslade från sina jobb under Covid-19-pandemin har fortfarande inte lyckats få tag på ett nytt arbete och är mycket drabbade ekonomiskt. Det finns också människor som har försökt att ta lån tex sms lån för att få ekonomin att gå ihop, men många lånföretag säger nej, just på grund av pandemin.
Covid-19
Även om arbetslösheten har ökat markant, så har ju även sjukfrånvaron stigit i samhället och i hela världen. Många har blivit mycket sjuka i Covid-19, samt blivit långtidssjukskrivna, vilket har gjort att sjukfrånvaron på många företag har ökat markant. Det är tyvärr många som också har avlidit under Covid-19-pandemin, vilket också har påverkat många, både företag och mänskligheten. Eftersom många har varit sjuka och sjukfrånvaron har ökat har det resulterat i att många företag inte fått ihop det ekonomiskt även utav den anledningen. Dock har en del företag möjliggjort så att många kan jobba hemifrån och det är också de företagen som fått det att gå runt under pandemin.
Pausade kampanjer under pandemin
I Sverige finns det många olika lån (tex sms lån) – och kreditföretag, många har fått pausa vissa kampanjer som de erbjudit, andra beviljar inte lån till de som inte har en deklarerad inkomst, som de annars tidigare har gjort. Nedan listas några av de lånföretag som har varit tvungna att pausa sina kampanjer på grund av Covid-19-pandemin.
Bidrag till småföretag, ett beslut från Sveriges regering
Sveriges regering har beslutat att de ska försöka bistå med ekonomisk hjälp till de mindre företagen som inte har fått det att gå ihop under pandemin. Men det är svårt att hjälp alla företag med alla ekonomiska bitarna som tillkommer i en verksamhet, då det är en mycket stor kostnad för den svenska stadskassan. Därav finns det ingen möjlighet att hjälpa alla företag med deras ekonomi. Trots det ekonomiska bidraget som vissa företag kan få, så håller det inte för att verksamheten ska gå runt för alla företag.
Inkomst under Covid-19-pandemin
Även om konkurrensen på arbeten är stor så finns det många extrajobb som man kan ta om är i behov av en extrainkomst. Det finns andra alternativa sätt att få en extrainkomst på och det är till exempel att se över om man har något hemma av värde som man kan sälja. Man kan också höra efter om någon kan tänkas behöva hjälp med någon/några sysslor för att både underlätta för personen i fråga, och för att kunna tjäna en liten extrainkomst.
Hur får man lån nu?
Även innan pandemin så ställer större långivare och kreditgivare en del krav på en om man ska ansöka om ett lån, exempelvis ett sms lån. Även om det kan känns svårare att få lån i dagsläget med tanke på Covid-19 så är det ingen skillnad i vilka krav som ställs för att man ska bli beviljad ett lån tex sms lån. Det som krävs för att bli beviljad ett lån är att man har en fast deklarerad inkomst och att man inte har några skulder och/eller anmärkningar. Om man ska ansöka om ett stort lån så kommer långivaren med största sannolikhet att ta en så kallad kreditupplysning. Med en kreditupplysning kan långivaren se om den sökande har en deklarerad inkomst, samt om personen har skulder, andra lån och/eller anmärkningar. Utifrån det beslutar långivaren om låntagaren blir beviljad ett lån eller inte.
Snabblån och sms lån
Om man ska ansökan om ett mindre lån så kan man ta ett så kallat snabblån eller ett sms lån. Sms lån har inte lika höga krav som andra långivare och kreditinstitut har, men för det betyder det inte att man är garanterad ett lån. Dessa lån så kallade sms lån brukar dock ha mycket högre räntor, men kan också erbjuda räntefria lån om man betalar under en kort period. Man får dock alltid ha i åtanke att det kan bli mycket höga kostnader om man inte har möjlighet att betala tillbaka sms lånet i tid. Men om man har behov av pengar snabbt och vet med sig att man kan betala tillbaka inom en kort tid så kan man alltså ansöka om ett snabblån. I Sverige finns det många långivare som erbjuder snabblån och/eller sms lån.
Sammanfattning
Covid-19-pandemin har drabbat alla människor och hela världen. Samhället i alla länder har stått stilla och många har förlorat sina jobb. Många företag har inte klarat av den ekonomiska krisen som pandemin har inneburit och därav gått i konkurs. Sveriges regering försöker bidra med ekonomiskt bidrag till mindre företag som inte har någon chans att klara denna pandemi. Många mindre lånföretag som tex sms lån-företag har fått pausa deras befintliga kampanjer och är rädda för att låna ut pengar eftersom många människor inte har någon inkomst på grund varsel av sina jobb, som påföljd av pandemin. Även sjukfrånvaron har ökat markant, liksom dödsfallen. Arbetslösheten har inte varit så här stor i Sverige sedan 2010 och många människor blir långtidssjukskrivna.