Risicum

Risicum
  • 44,93 % - 66,19 % Eff. ränta

  • 3000- 50000 Lånebelopp

  • 1 - 4 år Löptid

  • 20 år Åldersgräns

Sammanställning av Risicum

Varför välja ett lån från Risicum

Nyheter 

Risicum har verkligen satsat på användarvänlighet, framför allt om du som låntagare eftersträvar snabbhet och enkelhet. Att få pengarna på kontot inom någon timma efter att lånet är beviljat har varit en möjlighet hos många aktörer. Att få ut lånet på kontot inom 30 minuter från att du skickar ansökan är däremot att pusha gränserna till en ny nivå.

Risicum erbjuder även utbetalningar på helger vilket innebär att du som ny låntagare kan få tillgång till ditt extra lånekonto när som helst. Det är alltså inte bara den som har en kontokredit som kan ta ut pengar på helger utan även nya kunder. Att de inte använder UC för kreditupplysningar utan Bisnode istället är kanske ingen revolutionerande nyhet, dock är det fortfarande värt att nämna.

Bakgrund om Risicum

I den här branschen finns det en hel del uppstickare, utmanare och nya spelare som vill slå sig in på olika sätt. Deras argument brukar vara att de gamla aktörerna är bakåtlutade och inte förstår hur man hjälper kunderna nu när vi närmar oss 2020-talet. Risicum är inte en av de nya aktörerna utan tvärtom en av de äldsta på marknaden. De har varit igång sen 2005 och var en av de första att erbjuda sms-lån på den tiden det fortfarande var lönsamt för långivare att erbjuda den produkten.

Att idag låna ut så lite som 500 kr och inte få ta mer än 30-40% i ränta är ingen lönsam affär för någon i branschen. Inte för att räntan är låg i procent räknat utan för att beloppen blir låga och hanteringen stor. Det Risicum har gjort och många andra med dem är att byta produkt och numera erbjuda en kontokredit. Det är som att ha ett kreditkort hos en långivare fast du slipper plastkortet och bara har kontot. När du fått en kreditnivå beviljad, en så kallad limit, kan du när som helst ta ut pengar från kontot. Så länge som du betalar tillbaka minsta belopp varje månad kan du nyttja kontot hur många gånger som helst. 

Räntan hos Risicum

Risicum använder sig av individuella bedömningar av varje ansökan men den är inte särskilt komplicerad utan de har valt att strömlinjeforma sin kreditbedömningsprocess. Alla låntagare får samma ränta, 35% per år eller 2,92% per månad. Om du ska hålla ditt kunderbjudande att bevilja och betala ut lån inom 30 minuter från ansökan, eller neka för den delen, måste du ha en förenklad process. Det finns inte utrymme för att sätta olika räntenivåer med en sådan kredithantering.

Den individuella bedömningen utgår därmed från själva lånebeloppet och om låntagaren klarar av att betala av summan ifråga eller inte. En poäng med den här processen är transparensen. Lånet kostar 35% per år i ränta, antingen får du lån eller inte. Är det för dyrt får du gå till nån annan och går du med på den räntan är du välkommen som kund. När du söker lån hos någon som gör en bedömning och sätter räntan utifrån din betalningsförmåga vet du aldrig om du har förhandlingsutrymme, om du får ett bra erbjudande eller om du blir blåst.

kredit

Amortering och storlek på lån 

Med en kontokredit hos Risicum får du amortera så mycket eller så lite du vill, så länge som du betalar minst 1.000 kr varje månad inklusive ränta och avgifter. Du ansöker alltså inom om ett lån med en viss löptid, som för ett privatlån. Du ansöker om att nyttja ett belopp, när det är beviljat får du ta ut och betala av i den takt du vill. Om du till exempel lånar 40.000 kr och betalar av cirka 1.650 kr per månad tar det 37 månader att betala av hela lånet.

Hela kostnaden för lånet – Kapitalkostnad:  

Exemplet på Risicums hemsida är samma som vi använde ovan för amorteringstid och där kan vi snabbt både räkna fram och se kapitalkostnaden. En fördel hos Risicum är återigen transparensen och man kan direkt se att ett lån på 40.000 kr som betalas av på 37 månader har en kapitalkostnad på 61.106,78 kr. Den effektiva årsräntan är då 46,49% vilket får anses vara marknadsmässigt för den här typen av lån.

Hur går det till att låna hos Risicum

Ansökan görs på Risicums hemsida och den börjar med att fylla i e-postadress samt uppgifter om dig själv som låntagare och önskat lånebelopp. Du identifierar dig med Bank-id och får på någon minut svar på om du beviljas lån eller inte. Eftersom du ansöker om en kontokredit får du inte pengar utbetalda automatiskt utan fyller i önskat belopp på lånekontot samt den summa du vill ta ut när du lånar. När du sen blivit beviljad ett lånekonto kan du ta ut pengar genom att smsa till Risicum eller genom att logga in på deras webbsida. 

Om du är bankkund hos Nordea eller Handelsbanken får du utbetalning direkt och om du är kund hos övriga banker får du utbetalning kl.13:00 samma dag om du ansöker innan kl.13, annars får du pengarna kl.13:00 dagen efter.

Krav för att få låna

1. Minst 20 år gammal

2. Folkbokförd i Sverige sen 2 år

3. Inga betalningsanmärkningar hos Kronofogden

Sammanfattning

Ett starkt plus är att de varit med länge och vet hur man hanterar kundinformation. Risicum är tydliga med att de erbjuder högkostnadskrediter och att du inte ska låna om du inte har råd att betala tillbaka. De har en varningstriangel som footer på hemsidan vilket är att anse som tydlig information. De är tydliga med sina avgifter och vad det kostar att låna som kund hos dem. Det negativa är att själva låneerbjudandet är dyrt och förknippat med många olika sorters avgifter.

De nya smslångivarna som inte har en stor kundbas att erbjuda nya produkter måste ”köpa marknad” genom att erbjuda lån utan extra avgifter utöver räntan. Så jobbar inte Risicum. De tar både uppläggningsavgift för nya lån och en månatlig kontoavgift bara för att du är kund hos dem. Dessutom tar de ränta som förvisso är i nivå med konkurrenterna men inte mycket lägre. Tydligt men dyrt får man säga helt enkelt.

Betyg

Lån anpassat för din plånbok

Samlad bedömning: nan /5
Baserat på 0 recensioner
Lämna en recension