Nanokredit

Nanokredit
 • 59.8% - 585.4% Eff. ränta

 • 2000- 25000 Lånebelopp

 • 90 - 270 dagar Löptid

 • 20 år Åldersgräns

Sammanställning av Nano Kredit

Varför välja ett lån från Nanokredit

 • Använder Bisnode
 • Fast ränta
 • Erbjuder kostnadsfri förtidslösen
 • Enkel ansökan via hemsidan
 • Tillåter en relativt låg inkomstgräns för lån

Nyheter 

Nanokredit har numera endast korta krediter på max 9 månaders löptid. De har slutat med sina årslån som de tidigare erbjudit kunder. 

Bakgrund om Nanokredit

Nanokredit är ett varumärke som tillhör Na No Invest & Finans AB som även äger varumärket Nanoflex. De har i dagsläget cirka 60 000 kunder i Sverige. De skriver själva att de satsar på trygga, tydliga och enkla lösningar på sin hemsida. I dagsläget fokuserar Nanokredit på lån med korta låntider, medan systervarumärket Nanoflex istället erbjuder kontokrediter med längre löptider och större flexibilitet. 

Räntan hos Nanokredit

Räntan hos Nanokredit följer referensräntan. Grundberäkningen är att den nominella räntan på ditt lån alltid är 39.5% över gällande referensränta. Just nu när detta skrivs innebär det att räntan som Nanokredit erbjuder ligger på 39%. Den effektiva räntan varierar beroende på lånets löptid samt vilken lånesumma du har valt. Som högst kan den idag bli 585,4% och som lägst är den 59,8%.

kredit

Amortering och storlek på lån 

Nanokredit fokuserar på relativt små lån med korta löptider. Det minsta beloppet du kan välja är 2000 kr och du har då en återbetalningstid på 3 månader. Det högsta beloppet som finns tillgängligt är 25 000 kr och det lånet löper i 9 månader. Amorteringstiderna följer storleken på lånet. De minsta lånesummorna kan du bara välja upp till 3 månaders löptid på. De lite större lånen kan du välja 3-6 månaders löptid på och de största lånen (över 19 000 kr) har endast 9 månader som alternativ. Du kan alltså inte välja en andra löptider än de som Nanokredit bestämt för just den lånesumman som du är intresserad av, vilket är lite begränsande. 

Du kan dock alltid förtidslösa ditt lån som du tagit via Nanokredit. Oftast är det så korta löptider på lånen att det kanske inte är så aktuellt ändå. I teorin kan du ta ett större lån med lång löptid och återbetala det snabbare med ett förtidslösen. Du kan däremot inte välja en kortare amorteringstid för att få en högre amortering per månad vilket är en brist. 

Hela kostnaden för lånet – Kapitalkostnad:  

Förutom räntekostnader tillkommer det ofta extra avgifter på lånen. Så är fallet även hos Nanokredit. För tillfället tas det ut en uppläggningsavgift om 395 kr när lånet läggs upp samt en aviseringsavgift om 60 kr per faktura under lånets löptid. För de små lånen gör detta att den effektiva räntan blir väldigt hög i förhållande till skulden. 

Som räkne exempel kan vi ta ett lån om 8000 kr med en löptid på 3 månader. Total kostnad för lånet är då 9126 kr varav 1126 kr är räntor och avgifter. Den effektiva räntan är 122,3% och består mest av uppläggningsavgiften och aviseringsavgifter. Själva räntedelen av den kostnaden är relativt liten. 

Hur går det till att låna hos Nanokredit

För att låna pengar via Nanokredit behöver du genomföra några enkla steg. 

Det första du behöver göra är att välja din önskade lånesumma samt önskad kredittid. I steg 2 fyller du sedan i personnummer, telefonnummer, e-postadress, dina inkomster och utgifter och lite andra uppgifter som behövs för att kunna bedöma din låneansökan. När du fyllt i allt loggar du sedan in med BankID och verifierar din identitet. Lånet betalas sedan ut till ditt konto efter att ansökan är beviljad. Om lånet beviljas innan kl. 14.00 en vardag har du pengarna samma dag. Beviljas lånet efter kl. 14 får du pengarna på förmiddagen nästkommande vardag. 

Nanokredit använder sig av Bisnode för sina kreditprövningar vilket gör att de inte belastar ditt UC-betyg med någon upplysning. Krediten syns däremot i UC så fort den är beviljad. 

Fakturan för din återbetalning av lånet skickas sedan till den e-postadress som du angav vid ansökan. 

Om du skulle behöva kontakta kundtjänsten har de öppet mellan kl. 8-17 helgfria vardagar. Du kan nå dem via telefon och e-post. 

Krav för att få låna

Nanokredit har följande krav för att du ska få låna pengar via företaget: 

 1. Personen måste vara svensk medborgare mellan 20 år – 65 år
 2. Personen ska vara folkbokförd i Sverige
 3. Personen måste ha en deklarerad årsinkomst på minst 50 000 kr före skatt
 4. Personen ska klara sedvanlig kreditprövning
 5. Personen ska inneha stadigvarande inkomst
 6. Personen får inte ha betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden

Sammanfattning 

Nanokredit satsar på dig som är i behov av pengar snabbt under en kortare tid. Kanske handlar det om en oförutsedd utgift som ett veterinärbesök för katten eller verkstadsbesök för bilen. Oftast har du försäkringar som täcker, men under tiden du väntar på utbetalning kan Nanokredit vara ett alternativ för att täcka upp den summan som du behöver ligga ute med under tiden som ärendet handläggs. 

Nanokredits räntemodell är relativt ovanlig. De skriver själva att de följer referensräntan. För tillfället är referensräntan negativ vilket gör att de i dagsläget har en lägre ränta. Skulle referensräntan stiga så kommer även Nanokredits ränta att höjas. Detta kan vara bra att hålla koll på om du är återkommande kund då ränteläget kan förändras mellan två olika lån. Du kan endast ta ett lån i taget hos Nanokredit. Har du behov av att kunna ta ut pengar i omgångar kanske deras andra varumärke Nanoflex erbjuder en mer lämplig lösning för dig via sin kontokredit som är mer flexibel typ av lån är det traditionella som Nanokredit erbjuder. 

Nanokredit har inte så generösa öppettider på sin kundtjänst vilket gör att om du har behov av pengar på helger och kvällar så kanske en annan långivare passar dig bättre. En annan aspekt är det faktum att det inte helt tydligt framgår på Nanokredits hemsida vad som händer om du skulle behöva skjuta upp din betalning på lånet. Om du behöver ha mer flexibilitet i låntid kanske du ska välja en annan låneaktör. 

Nanokredit kan ändå vara ett alternativ som sagt för dig som har behov av pengar under en kortare tid då de har en enkel process för ansökan och tar kreditupplysning via Bisnode.

Betyg

Lån anpassat för din plånbok

Samlad bedömning: nan /5
Baserat på 0 recensioner
Lämna en recension