forbrukslån

En fråga som ofta dyker upp när man funderar över sin privatekonomi är hur mycket pengar bankerna tillåter att man lånar. För att kunna svara på den frågan krävs att du går igenom hur din nuvarande ekonomi ser ut samt hur den kommer att se ut framåt. Det kan även vara klokt att fundera över vad som händer i det fallet du blir sjukskriven eller föräldraledig. 

Om du känner dig osäker på hur du ska gå igenom ekonomin så kan du be om möte på banken med din bankkontakt. Då kan ni tillsammans gå igenom vad du har för lån idag och vilket ditt lånebehov är framöver. Du har även möjlighet att på samma gång förhandla räntor, se över eventuella kort och vilken typ av sparande du behöver ha för att få de bästa förutsättningarna framåt. Ibland kan ni även se om du har flera små krediter som behöver samlas ihop för att ytterligare bättra på din ekonomiska situation. 

Att se över din ekonomiska situation själv kan vara klokt

Det är dock inte alltid säkert att den bästa dealen kommer från att du sitter med en banktjänsteman från din ordinarie bank. I vissa fall kan du faktiskt få ett bättre erbjudande om du väljer att ringa runt och se vad du får för villkor från andra banker och låneinstitut. Fråga även vad de kan erbjuda om du flyttar alla dina affärer till den banken från din nuvarande bank. I vissa fall kan du genom att göra detta få väldigt låg ränta på dina lån.

Många banker har olika bonussystem som du kan få tillgång till om du samlar en stor del av dina affärer hos dem. Är du så kallad helkund kan du dessutom få låna en större summa pengar än vad du kanske annars skulle få låna eftersom banken då har god koll på din totala ekonomi. Samtidigt finns det nackdelar med att banken kan se allt du gör ekonomiskt. Till exempel kan de neka lån med hänvisning till att ditt sparande kanske inte ökar eller om dina fonder går dåligt och därmed påverkar resten av din kreditbedömning. 

Låneskydd ger trygghet vid oförutsedda händelser

En annan aspekt som du behöver fundera över är om du behöver ett så kallat låneskydd. Ett låneskydd innebär att banken antingen betalar amorteringar och räntor om du blir sjukskriven eller att de betalar av hela eller delar av lånet om du skulle gå bort. Har du barn och en sambo eller make/maka så kan det vara skönt att veta att de inte behöver fundera över den ekonomiska situationen om det värsta skulle hända. Låneskydd kan oftast innebära en något högre ränta, men även här kan det finnas förhandlingsutrymme med rätt bank. 

Är du ensamstående och saknar barn kanske inte ett låneskydd är så prioriterat. I så fall kan det vara bättre att avstå låneskyddet och satsa på att få ner räntan istället. Vad som passar dig bäst vet bara du. 

Din totala lånesituation påverkar

Även om du är helkund hos en bank kan de ändå vara tveksamma till att låna ut större summor åt dig om din totala lånesituation inte bedöms vara bra. Har du många små lån som du haft väldigt länge kan banken tycka att du har dålig kreditvärdighet och att du kan få svårt att betala tillbaka ett större lån. I de fallen kan det vara klokt att amortera bort de små lånen så fort som möjligt för att visa på att du har förmågan att betala tillbaka pengarna. 

Har du istället endast lån på din bostad och kanske en bil eller sommarstuga tycker mest troligt banken att du har lättare att betala tillbaka ett stort lån. I så fall kan du få låna pengar ganska enkelt till en relativt bra ränta. 

Hur mycket får jag låna med och utan uc?

Olika typer av lån har olika villkor för att du ska få låna pengar och det kan göra att du kan få låna olika mycket beroende på vilken typ av lån du söker. Med så kallade snabblån kan du få låna mindre summor snabbt även utan uc. Större summor kräver dock oftast att banken gör en uc på dig och i längden kan det sänka din kreditvärdighet om du har väldigt många UC-förfrågningar från olika banker

För banken kan en mindre summa vara okej utan upplysning, men har du många sms lån utan uc kan det för banken vara en varningssignal om att du inte har rätt förutsättningar att kunna betala tillbaka dina lån. Har du dessutom tagit dem under en längre tid, eller har väldigt många lån på kort tid måste du diskutera orsaken med banken innan de vill bevilja några större lånesummor. 

Har du haft problem med att betala tillbaka dina lån tidigare kan det vara en ide att ta upp detta med banken du tänker låna pengar av. På så sätt kan de hjälpa dig med att sätta upp ett autogiro eller e-faktura så att pengarna dras på rätt dag från ditt konto. Genom att dessutom gå igenom och se om du kan få ett omstartslån kan du förbättra din ekonomiska situation på ett ganska enkelt sätt. 

Lån eller spara?

Till slut kan det faktiskt vara läge att fundera på om du verkligen måste låna eller om du kan spara ihop till ditt mål. I vissa lägen är sparande inte ett alternativ då du måste ha pengar snabbt, men är det en större investering som ligger lite längre fram i tiden kan det vara en ide att istället jämföra sparräntor hos de olika bankerna och öppna ett riktat månadssparande. 

När du snabbt behöver pengar kan det i vissa fall vara klokare att ta ett lån, speciellt om du vet att du kan betala tillbaka det snabbt. På så sätt slipper du tömma sparkontot ifall något oväntat inträffar som gör att du behöver sparpengarna. Så kan det vara om du ska låna till ett fritidsboende, bil eller annat som kostar mycket pengar och där du inte har tid eller råd att spara ihop till utgiften inom en rimlig tid.

Betyg

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Att låna pengar snabbt kan ibland vara ett måste eller ett bra alternativ för att betala oförutsedda utgifter, eller om du av någon annan anledning behöver pengar snabbt in på ditt konto. Om så är fallet kan det vara bra att känna till vilka olika tillvägagångss

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Spara pengar är något många vill göra men har svårt för att komma på ett bra sätt för att komma igång. Det är enklare att ta ett sms lån där man får direkt utbetalning och pengar i handen. Dock är sms lån med direkt utbetalning något man ska tänka efter innan man gör

  Läs Mer
 • forbrukslån

  I över ett år har hela världen drabbats av Covid-19-pandemin. Många har blivit uppsagda från sina jobb eftersom många företag har varit tvungna att lägga ned sina verksamheter. Andra har tagit lån för att få ekonomin att gå ihop. Men lånföretagen har också påverkats. M

  Läs Mer
 • forbrukslån

  UC och BankID är två välkända aktörer i Sverige, inte minst när det gäller lån och bankärenden. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, medan BankID är en verifieringsmetod som låter dig verifiera dig med hjälp av en sifferkombination. Dessa företag är som sag

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Snabblån kan vara lockande, men kan bidra med en hel del problem. Det finns en hel del fällor du måste hålla utkik efter med dessa lån, exempelvis att du inte jämför lån, eller att du inte undersöker om du kan ta ett privatlån istället. För att kunna ta ett så bra beslut s

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg