forbrukslån

Bostadspriserna har stigit rejält under de senaste årtiondena. Miljontals människor har gjort bostadskarriär, samtidigt som de yngre generationerna får det allt svårare att ta sig ut på bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden har dock skakats om rejält under den senaste tiden. Priserna må fortfarande vara höga ur ett historiskt perspektiv, men börjar numera att röra sig i en negativ riktning för första gången på väldigt länge.

Men var har priserna sjunkit mest? Är det fortfarande en bra idé att köpa en bostad, snarare än att hyra?

Priset har sjunkit rejält i storstäderna

Priserna har sjunkit på de flesta håll i landet, men villaägarna i storstäder är i regel de som har drabbats värst. I vissa regioner har villapriserna sjunkit så mycket som nästan 15%, men även de som bor i bostadsrätt har drabbats hårt.

Den stora frågan är dock; kommer priserna fortsätta sjunka? Det är svårt att säga, men det är inte omöjligt att priserna sjunker ytterligare i takt med att vi rör oss mot allt mer oroliga ekonomiska tider, därmed kan det mycket väl ta ett tag innan prisutvecklingen återigen blir positiv.

Antalet försäljningar sjunker

Även om många lägger ut sina bostäder på Hemnet och liknande tjänster, är det allt färre bud som accepteras. Det är tydligt att få människor är villiga att köpa en bostad i dagens klimat, och det kan mycket väl hända att efterfrågan sjunker ytterligare under de kommande åren. Som ett resultat av detta kommer många människor vara tvungna att sälja sina bostäder till underpris, eftersom de möjligtvis inte har råd att bo kvar i sin nuvarande bostad, eller måste flytta av annan anledning.

Många bostadsägare vill även vänta ut marknaden, vilket gör att de inte är villiga att sälja sin bostad innan priserna återigen har stabiliserat sig, något som i värsta fall kan ta många år.

Tänk på följande innan du köper en bostad

Om du är intresserad av att köpa en bostad finns det massvis med saker som du bör tänka på, inte minst i oroliga ekonomiska tider. Nedan är exempel på saker som du bör tänka på:

Dubbelkolla att du har råd med alla utgifter, även oförväntade

Om du ska köpa en bostad är det viktigt att du verkligen kontrollerar att du har råd med alla utgifter. Många bostäder, inte minst äldre villor, tenderar att vara betydligt dyrare än vad man först trodde, eftersom oväntade renoveringar och liknande snabbt kan dra iväg.

Tänk även på att elpriser, ränta och andra saker kan fluktuera över tid, något som gör att underhållet och lånet snabbt blir betydligt dyrare än innan.

Vad händer om du förlorar jobbet?

Alla kan förlora jobbet, något som kan drabba ekonomin rejält, inte minst om du precis har köpt en bostad. Se till att du har råd att underhålla din bostad även om du förlorar jobbet. Detta gör du genom att ha höga marginaler, men det finns även försäkringar som kan hjälpa dig ifall det värsta händer.

Är bostaden övervärderad?

Vad kostar liknande bostäder i samma eller liknande områden? Om priset på bostaden som du är intresserad av är högre, kan det vara ett tecken på att bostaden är övervärderad. Ta en titt på vad liknande bostäder har sålts för, och konsultera gärna en oberoende mäklare.

Besikta gärna en gång för mycket

Allt för många glömmer bort att besikta bostaden de är intresserade av. Detta kan självklart sluta i katastrof. Vissa säljare har dock anlitat en besiktningsman tidigare, men vi rekommenderar att du på egen hand anlitar en besiktningsman som arbetar 100% i ditt intresse.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg