forbrukslån

Har du lagt märke till att räntan stiger? Den historiskt låga räntan är numera borta, och istället rör vi oss mot ett aningen mer normalt ränteläge. Detta påverkar samhälle i sin helhet, men påverkar självklart även dig som är intresserad av att köpa en ny bostad.

En hög ränta gör att låneutrymme sjunker, samt gör det betydligt svårare att få lån. Detta kan påverka bostadspriserna, men påverkar även hur mycket gemene man har att spendera varje månad. I slutändan påverkar detta hela ekonomin, både positivt och negativt.

Som ett resultat av detta är det väldigt viktigt att du gör så mycket som möjligt för att påverka din kreditvärdighet i rätt riktning. Det vill vi gärna hjälpa dig med.

Vad du kan göra för att påverka din kreditvärdighet

Det finns en hel del saker som du kan göra för att påverka din kreditvärdighet, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

Sänk och samla dina skulder

En av de bästa sakerna du kan göra för att för att öka din kreditvärdighet är att sänka dina nuvarande skulder, om du har några. Du kan exempelvis betala av ditt privatlån, eller åtminstone samla ihop dina skulder för att få en bättre ränta och månadskostnad.

Det bästa är självklart om du kan betala av dina skulder i sin helhet, men vi förstår att så inte alltid är möjligt. I dessa fall bör du åtminstone begränsa skulderna och räntorna så mycket som möjligt. Detta kan du som sagt göra genom att samla dina skulder, men även genom att förhandla fram en bättre ränta med din långivare.

Säg upp eventuella kreditkort och krediter

Gör dig av med kreditkort och andra krediter som bara ligger och skräpar. Dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt, även om du inte använder dem. Det är något du vill undvika, eller hur?

Ibland räcker det inte med att du säger upp kreditkortet. I dessa fall kan du behöva höra av dig till kreditgivaren för att de ska ta bort krediten från registret.

Samla tjänster hos en och samma aktör

Sannolikheten är hög för att du använder ett flertal tjänster som egentligen går att koppla till samma företag. Du kanske har ett bankkort, privatlån, billån och olika typer av försäkringar? Om du samlar allt detta hos samma aktör kommer du kunna sänka räntan, samt ger dig även ett ypperligt förhandlingsläge om du även planerar att placera ditt bolån hos samma företag.

Nuförtiden är det busenkelt att göra detta. Faktum är att många banker hjälper dig med större delen av processen. Allt som krävs är att du hör av dig till dem och ber om hjälp. Enklare än så kan det knappast bli.

Visa för banken att du är pålitlig och har en god ekonomi

Det viktigaste av allt är att du helt enkelt visar för banken att du är pålitlig och stabil, samt har en god fundamental ekonomi. Men hur gör man egentligen detta? Skriv ner en budget och visa för banken, dra ut gamla utdrag som visar att du alltid betalar dina lån. Visa att det går att lita på dig, samt att du tar hand om din ekonomi.

Ju mer du kan visa för banken att de inte behöver oroa sig för dig, desto mer kan du öka din kreditvärdighet “utanför pappret”.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg