forbrukslån

Funderar du på att ta ett lån? Du kanske ska köpa en bil, åka på resa, eller kanske köpa din första bostad? Det finns många olika typer av lån, varav vissa passar bättre för vissa syften än andra. Ett billån är t.ex. inte det bästa alternativet om du ska köpa en bostad. Därmed är det viktigt att du känner till vilka olika typer av lån som existerar, men även vad du ska hålla utkik efter.

Olika typer av lån

Nedan hittar du några av de vanligaste typerna av lån som du kommer att hitta på marknaden:

Bostadslån

Ett bostadslån eller bolån som det även kallas för är ett lån som används för att finansiera en bostad, oavsett om det handlar om en villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus. Dessa typer av lån kan i princip vara hur som stora som helst och baseras på värdet på den fastighet du vill förvärva.

Det positiva med bostadslån är att återbetalningstiden kan vara väldigt lån, men även att räntan är betydligt lägre i jämförelse med de andra alternativen på den här listan. Därmed är detta ett av de mest förmånliga lånen som du kommer att hitta på marknaden.

Kraven för att få ett bostadslån är dock i regel högre än ett snabblån eller studielån.

Billån

Ett billån är i princip ett privatlån, men i vissa fall ställs bilen som säkerhet för lånet. Därmed skiljer sig denna typ av lån en aning från det traditionella privat- eller blancolånet. Den här typen av lån fungerar även för t.ex husvagn, båt eller motorcykel.

Den här typen av lån kan vara ganska stora de också, men bleknar ofta ganska rejält i jämförelse med bolånet. Räntan är även betydligt högre.

Privatlån

Ett privatlån är helt enkelt ett lån där du lånar pengar till vad som helst, t.ex. renovering av lägenhet, resa eller start av företag. Den här typen av lån kommer utan säkerhet, vilket betyder att det är en högre risk för banken eller långivaren. Därmed tenderar dessa lån att vara av mindre art, samt att räntan är betydligt dyrare än för t.ex. bostadslån.

Studielån

Ett studielån betalas endast ut i samband med att du studerar, t.ex. på universitet eller högskola. Här får du ett fast belopp varje månad istället för en klumpsumma, och baseras på antalet veckor du studerar per år. Det finns även ett tilläggslån att få för de som är äldre och tidigare har haft större inkomster.

Räntan är i nuläget väldigt låg, och är därmed betydligt “billigare” än de andra lånformerna på den här listan.

Snabblån

Sist men även minst hittar vi snabblånet. Den här typen av lån är ofta betydligt mindre än de andra låntyperna, och kräver ingen typ av säkerhet. Därmed är det bara naturligt att räntan är betydligt högre, och klassas ofta som en högkostnadskredit.

Vad du bör tänka på innan du tar ett lån

Det finns ett flertal saker som kan vara bra att tänka på om du funderar på att ta ett lån, varav nedanstående är några av de viktigaste:

 • Jämför lån mellan olika företag. Du bör alltid jämföra priser mellan olika företag för att hitta det bästa möjliga erbjudandet för dig.
 • Kontrollera och dubbelkolla att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet. Sätt dig ner och fundera på hur mycket du kan betala tillbaka, och hur snabbt. Du bör även fundera på om din jobbsituation är stabil, och hur den kan komma att förändras i framtiden.
 • Kontrollera eventuella avgifter och tillägg. Vissa lån har tilläggsavgifter, t.ex. expeditionsavgifter, något som kan vara avgörande för hur mycket lånet kostar. Därmed bör du titta lite närmare på detta.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg