forbrukslån

UC och BankID är två välkända aktörer i Sverige, inte minst när det gäller lån och bankärenden. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, medan BankID är en verifieringsmetod som låter dig verifiera dig med hjälp av en sifferkombination. Dessa företag är som sagt starkt associerade med banklån och liknande tjänster, men är två helt separata företag som erbjuder olika tjänster.

BankID

BankID är en relativt ny tjänst, åtminstone i jämförelse med UC. Tjänsten lanserades redan 2003, men det är först under de senare åren som tjänsten har använts på en bredare skala. I takt med att våra mobiltelefoner utvecklades och blev starka nog att driva avancerade appar har BankID blivit en stöttepelare i det vardagliga livet. Tjänsten används för att logga in på hemsidor och appar, men även för att signera betalningar med tjänster som Swish och banktjänster.

UC

En kreditupplysning från UC AB kallas för en UC, men är egentligen som vilken kreditupplysning som helst. UC är dock den vanligaste varianten som tas i Sverige, och samarbetar med stora myndigheter som exempelvis skatteverket och andra finansiella institutioner. UC används självklart även av många andra kreditgivare, exempelvis mindre aktörer och större banker.

Vilken tjänst borde jag ta ett lån med?

Vilken tjänst du bör använda för att ta ett lån med har att göra vilken typ av lån du vill ta. Du kan även använda båda tjänster för att ta ett och samma lån eftersom att de ibland samverkar med varandra. Vissa lån med UC använder BankID som verifieringsmetod, och vissa tjänster som använder BankID som verifieringsmetod tar även en UC i samband med din ansökan.

Vi ska dock ta en lite närmare titt på vilka skillnader som finns mellan att ta ett lån med UC och ett lån med BankID.

Ta lån med BankID:

 1. Det går snabbt och enkelt att ansöka. Det finns få andra metoder som erbjuder lika snabb ansökan som BankID. Här använder du ditt BankID för att verifiera din identitet och för att genomföra ansökan. Du kan dock behöva fylla i ytterligare uppgifter, men ditt BankID bidrar med en stor del av dem, exempelvis namn, personnummer och liknande uppgifter.
 2. Du behöver inte fylla i papper eller liknande. Något som karaktäriserar BankID är den automatiska verifieringsprocessen. Visst, du måste fylla i din personliga kod, men du slipper fylla i manuella blanketter. Den typen av ansökan tycker BankID hör till det förflutna.
 3. Det är en säker verifieringsmetod. BankID är en av världens säkraste verifieringsmetoder. Det är betydligt svårare för kriminella att exempelvis genomföra en ansökan i ditt namn med BankID i jämförelse med en traditionell ansökan. Du bör dock tänka på att endast signera med ditt BankID när det är du själv som har satt igång verifieringsprocessen.
 4. Vanligtvis snabba utbetalningar. Om det är något BankID är kända för är det sin otroliga snabbhet, och de långivare som erbjuder verifiering med denna metod ser även oftast till att göra hela låneprocessen snabb. Därmed är det inte ovanligt att du med denna tjänst kan få en utbetalning inom loppet av några timmar.
 5. Du kan använda din mobil för att genomföra din ansökan. Du kan signera med hjälp av BankID med din surfplatta, mobil eller dator. Det är helt upp till dig att avgöra vilken av dessa enheter du vill använda dig av. Du måste dock ha BankID installerat på den enhet du vill signera med.

Ta lån med UC:

 1. Här tas en kreditupplysning. Vid lån med UC tas alltid en kreditupplysning, något du bör vara medveten om. Om du inte vill att det ska tas en kreditupplysning när du ansöker om lån bör du därmed inte välja den här varianten. 
 2. Tidigare betalningsanmärkningar eller skuldsaldo visas. Om du har tidigare betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden kommer de att visas om företaget tar en UC. 
 3. Din inkomst visas. Förutom att visa eventuella betalningsanmärkningar och dylikt kommer även din inkomst att visas i kreditupplysningen. Detta är för att din långivare ska kunna få en överblick över din ekonomi som sedan används i deras beslut om de kan bevilja dig ett lån eller inte.
 4. Du får sämre kreditvärdighet. En enda kreditupplysning kommer inte att försämra din kreditvärdighet särskilt mycket, men om du ansöker om flera lån där kreditgivare tar en kreditupplysning kommer du sakta men säkert få en sämre kreditvärdighet. Om du vill få lånerbjudanden från olika långivare är det därmed bättre att du ansöker hos en förmedlingstjänst. På så sätt kan du få svar från många olika långivare, trots att det endast tas en enda UC eller kreditupplysning.
 5. Du kan få sämre erbjudanden. Med tanke på att flera kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet kan du få sämre erbjudanden om du regelbundet ansöker om lån där en UC tas. Om långivaren tar en UC får de även en tydligare överblick över din ekonomi, vilket kan leda till sämre erbjudanden. 

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg