forbrukslån

Känner du till hur mycket ditt lån faktiskt kostar? Faktum är att lånet förmodligen kostar betydligt mer än du känner till, inte minst i det långa loppet. Därmed är det viktigt att du faktiskt håller koll på de räntor och avgifter som är associerade med lånet, annars riskerar du att betala alldeles för mycket.

Det finns lyckligtvis även en hel del saker som du kan göra för att sänka dina avgifterna. På så sätt får du mer pengar över till saker som är betydligt roligare än att betala räntor och andra typer av avgifter.

Räntor och avgifter

Du känner förmodligen till att lån har räntor och avgifter. Vissa lån kräver en uppläggningsavgift eller liknande, något som kan vara så högt som 500 kronor eller mer. Men den stora utgiften ligger i räntan.

Det är lätt att tänka att en låg procentsats inte blir särskilt mycket pengar i det långa loppet, men om du räknar lite på det inser du snabbt att även de allra lägsta procentsatserna blir mycket pengar i takt med att tiden går.

Vissa långivare tar även ut aviavgifter på de fakturor som de skickar ut. Det kan även läggas till administrationskostnader, samt andra typer av avgifter som de känner är rimliga. Försök att undvika dessa så mycket som möjligt.

Vad du kan göra för att sänka avgifterna?

Det finns faktiskt ganska mycket som du kan göra för att sänka avgifterna för dina lån, varav nedanstående är några av de viktigaste:

Jämför lån mellan olika företag

Du bör alltid jämföra lån mellan olika företag. På så sätt undviker du att du betalar för mycket för samma tjänst. Här kan du även spela ut dem mot varandra, vilket gör att räntan och avgifterna kan bli ännu lägre.

Det finns flera av dessa tjänster tillgängliga på marknaden, och det bästa av allt är att det i regel alltid endast tas en enda kreditupplysning, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas lika mycket som vid enskilda ansökningar.

Förhandla bort kringliggande avgifter

I många fall går det att förhandla bort de kringliggande avgifterna. Detta kan t.ex. vara uppläggningsavgifter, aviavgifter eller liknande. Hör av dig till några olika kreditgivare för att se vilka villkor som de är villiga att erbjuda. I många fall är de tillmötesgående och är angelägna om att få dig som kund.

Vi rekommenderar att du åtminstone hör av dig till 5 olika aktörer för att få ett så bra erbjudanden som möjligt.

Samla lån

Om du har flera lån bör du samla dem. På så sätt går det nästan alltid att få bättre villkor, oavsett om det handlar om återbetalningstid, avgifter eller ränta. Hör av dig till några olika företag eller använd en samlingstjänst för att hitta den typen av lån som passar bäst för dig och dina egna preferenser.

Använd medsökande

Om du hittar en medsökande till ditt lån kommer du i många fall att få en bättre ränta och villkor. Anledningen till detta är att lånet innebär en lägre risk för banken eller kreditgivaren.

Säg upp oanvända krediter

Om du har oanvända krediter, t.ex. via kreditkort, kommer de att tynga ner din kreditvärdighet. Du kan dock ta bort dessa genom att säga upp dina kort eller ringa till företagen och be att de tar bort krediterna på dig. På så sätt förbättras din kreditvärdighet, vilket ger dig bättre förutsättningar vid dina befintliga och eventuella nya lån.

Undvik kreditupplysningar så mycket som möjligt

Det är ingen hemlighet att kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet. Av den anledningen bör du undvika kreditupplysningar så mycket som möjligt. Detta kan du göra genom att t.ex. använda så kallade jämförelsetjänster. Här tas det i regel endast en enda kreditupplysning, trots att du får förslag från massvis med olika aktörer.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg