forbrukslån

För många är den svenska vården ett svart hål av väntan. Vissa ingrepp kan ta år innan du får tid hos rätt läkare och enhet. I värsta fall kan det till och med vara för sent. Istället för att stå i en oändlig kö till operation kan det vara värt att fundera över alternativet att låna pengar direkt och få operationen utförd privat eller kanske rent av utomlands. Samtidigt som ett lån kan kännas som en krånglig utväg kan det vara värt att fundera över hur mycket som du förlorar varje dag som du sitter hemma och har ont. 

Operation utomlands eller i Sverige?

Vilken typ av lån som du ska välja kan vara lite klurigt att fundera över. Ofta beror det på vilken typ av operation du ska göra samt om den utförs i Sverige eller utomlands. Operationskostnaden kan vara den lilla summan i sammanhanget – behöver du flyga utomlands, bo på hotell och kanske få speciell vård i samband med ingreppet kan kostnaderna lätt skena iväg. Det är därför klokt att göra lite prisjämförelser på olika typer av operationer och vad hela totalsumman skulle bli, dels om du gör operationen utomlands, men även vad den skulle kosta i Sverige. I vissa lägen finns det helt enkelt inte tid att vänta och då handlar det mer om att försöka få reda på vad kostnaden ligger på för att kunna ta höjd i lånet och låna en tillräckligt stor summa. 

En annan faktor som kan spela in är var man är skickligast på just den typen av ingrepp som behövs. Vissa kliniker specialiserar sig på vissa ingrepp och kan därför ge både ett bättre pris, men kanske även ett bättre resultat. En kirurg som gör samma operation flera gånger varje dag kommer att vara skickligare än en som gör ingreppet någon enstaka gång per månad. Genom att välja kliniker som fått goda omdömen av tidigare patienter kan du känna dig ganska säker på att de är bra på det de gör.

Även eftervården kostar pengar

Även om du får en operation är det inte säkert att allt är klart för det. Beroende på typ av operation behövs det ofta någon typ av eftervård och kanske rehabilitering eller sjukgymnastik. Ska denna ske på hemmaplan eller måste den utföras i samband med operationen? Beroende på svaret så kan din planerade operation bli väldigt dyr om det är så att du behöver stanna länge utomlands för att få rätt typ av sjukgymnastik och eftervård. 

I vissa fall kräver rehabiliteringen ett långvarigt åtagande, så det kan vara klokt att titta på vad som krävs redan på förhand. Kanske behöver du låna till ett gymkort eller tid med en personlig tränare för att få ut det bästa möjliga resultatet av din operation. I många fall kan även simning och vattengympa vara bra sätt att röra sig på, särskilt om du inte får belasta kroppen efter operationen. På så sätt kan du vara säker på att hålla igång och därför förkorta din sjukskrivning betydligt. 

Vanliga operationer är oftast fulltecknade

Vilka operationer kan man låna pengar till? Svaret är de flesta från skönhetsingrepp såsom läppförstoring, bröstförstoring eller bröstförminskningar till ingrepp som mer fokuserar på funktion som operation av knän, höfter, karpaltunnel med flera. Även många viktminskningsoperationer går att utföra privat eller utomlands med goda resultat. I vissa fall kan det till och med vara så att det finns specialistkliniker som inte går att få tider på utan att du betalar ur egen ficka. Om du ska operera dig är det väl klokt att göra det hos de bästa?

Förutom att slippa stå i vårdkö och vänta på en eventuell operation så underlättas ditt liv av att du kan få en mer exakt tidpunkt för ditt ingrepp. De flesta privata kliniker har inga eller väldigt korta vårdköer vilket gör att du snabbt och enkelt får en tid. På så sätt slipper du ha ont, samtidigt som du kan planera ditt liv bättre eftersom du vet på förhand när ingreppet ska ske. En annan aspekt är att ju fortare du får hjälp med ditt knä, höft eller axel, ju fortare kan du vara tillbaka och leva ditt liv som vanligt. 

Olika typer av lån till operation

När du bestämt dig för att låna till operation kan det vara klokt att gå igenom vilka typer av lån det finns. Beroende på vilken operation som ska göras och hur dyr den är kan det vara aktuellt både med snabblån, alt. snabblån utan uc, mikrolån, blancolån eller privatlån. Många gånger kan du få bra ränta via medlemskap i till exempel fackföreningar eller via din nuvarande bank. Det kan även vara så att om du har en bostad som inte är belånad eller väldigt lågt belånad kan ta ett lån med huset som säkerhet. På så sätt får du en låg räntekostnad eftersom banken då har en säkerhet för sina pengar och därmed inte behöver ta en lika stor risk. 

Som vi tidigare varit inne på är det viktigt att tänka igenom hela kedjan från operation till färdig rehabilitering. Än viktigare är det om du behöver låna pengar eftersom du då bör ta höjd för tiden efter operationen så att du inte behöver oroa dig över ekonomin under tiden som du är sjukskriven. En sjukskrivning är inte enkel, så glöm inte att se över dina låneskydd om de kan hjälpa till med amorteringar eller räntor om du har lån på exempelvis bilen eller huset eller något annat större lån. ven på ditt lån till operationen kan det vara klokt att fundera över att teckna ett låneskydd om det skulle vara så att du inte får tillbaka full arbetsförmåga efter operationen. 

Känner du dig trots allt tveksam till att låna pengar så kan du prova räkna på vad en väntan på operation kostar dig i sjukfrånvaro, smärta, oförmåga att arbeta och allmänt lidande i vardagen. Högst troligt kommer du nog att komma fram till att det är billigare att opereras så  snart som möjligt än att dra ut på det i en vårdkö med oklart operationsdatum. Börja ditt nya smärtfria liv så snart du kan!

Betyg

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Att låna pengar snabbt kan ibland vara ett måste eller ett bra alternativ för att betala oförutsedda utgifter, eller om du av någon annan anledning behöver pengar snabbt in på ditt konto. Om så är fallet kan det vara bra att känna till vilka olika tillvägagångss

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Spara pengar är något många vill göra men har svårt för att komma på ett bra sätt för att komma igång. Det är enklare att ta ett sms lån där man får direkt utbetalning och pengar i handen. Dock är sms lån med direkt utbetalning något man ska tänka efter innan man gör

  Läs Mer
 • forbrukslån

  I över ett år har hela världen drabbats av Covid-19-pandemin. Många har blivit uppsagda från sina jobb eftersom många företag har varit tvungna att lägga ned sina verksamheter. Andra har tagit lån för att få ekonomin att gå ihop. Men lånföretagen har också påverkats. M

  Läs Mer
 • forbrukslån

  UC och BankID är två välkända aktörer i Sverige, inte minst när det gäller lån och bankärenden. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, medan BankID är en verifieringsmetod som låter dig verifiera dig med hjälp av en sifferkombination. Dessa företag är som sag

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Snabblån kan vara lockande, men kan bidra med en hel del problem. Det finns en hel del fällor du måste hålla utkik efter med dessa lån, exempelvis att du inte jämför lån, eller att du inte undersöker om du kan ta ett privatlån istället. För att kunna ta ett så bra beslut s

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg