forbrukslån

Är du nästa vinnare av stora journalistpriset? Har du också dille på att ta bra bilder med din mobilkamera, men känner direkt när du tagit dem att du skulle vilja ta bilder som är bättre, skarpare, mer fartfyllda? Då låter det som att du är i behov av att investera i en riktigt bra systemkamera. Eller är du mest en semesterfotograf som vill ha en bra kamera att föreviga familjesemestern med men är trött på att släpa runt på telefonen i tid och otid? Oavsett så kan det vara klokt att fundera lite över vilka behov du har och vad du ska välja för något för att få ut bästa möjliga av din kamerainvestering. 

Proffsiga foton eller funktionell arbetskamera

Som med de flesta stora investeringar är det klokt att börja med att fundera över vilka behov man har. I vassa fall är det kanske så att du vill ha en kamera som tål lite väder och vind och som inte kostar multum. Eller så behöver du en kamera som hjälper dig med skärpedjup, fokusering och andra tekniska specialiteter utan att du behöver fundera så mycket själv. Eller så är du en sådan som vill kunna justera och pillra med färgnyanser, skärpor och slutartider utan inblandning av så mycket teknik. Om du funderat igenom detta noga så vet du oftast vilken typ av kamera du ska leta efter. 

Systemkameror har gått framåt oerhört de senaste åren och de nyaste modellerna kan oftast både spela in högupplöst film såsom ta extremt bra bilder. I många fall är det nog dina färdigheter som fotograf som sätter gränsen för vad som kan uppnås. Är du bara en glad amatör kanske du kan hitta en kamera till en rimlig peng på begagnatmarknaden som gott och väl uppfyller dina behov. 

Ska du använda kameran i smutsiga miljöer är det kanske klokt att specifikt satsa på en som är extra tålig och smutstät. Samtidigt är det oftast så att sådana miljöer ofta kräver en kamera som kan hantera snabba ändringar i skärpedjup och annat eftersom det ofta är motocrossbanor eller ridtävlingar som ska avbildas. 

Glöm inte objektiven

Förutom kameran behövs det oftast bra objektiv för att få ut det maximala av din nya kamera. Med fel objektiv kan även den mest genomtänkta bildkomposition bli katastrof. Fundera på om du behöver fota saker väldigt nära och i detalj som exempel. Stämmer det så behöver du ett makroobjektiv. Fotar du istället saker som rör sig i hög hastighet såsom bilar, djur eller annat så behöver du en kamera med tillräckligt kort slutartid och dessutom rätt objekt för att kunna ta de där riktigt bra fotografierna. 

Förutom bruksobjektiv finns det även specialobjektiv som kan vara roliga att experimentera med såsom fish-eye-objektiv eller andra typer av objektiv som ger bilder med fräcka effekter. Med rätt redigering kan du relativt enkelt få fram bilder värdiga vilken fototävling som helst. Att ha flera objektiv kan snabbt bli en dyr historia dock. Det är därför ofta klokt att spana på begagnatmarknaden efter rätt objektiv till din kamera. Har du en lite äldre modell finns det ofta välhållna objektiv till rimliga pengar att hitta. Vill du läsa mer om att låna till summor som är rimliga för ett objektiv kan du läsa här.

Hitta olika finansieringslösningar för att låna till kamera

Köper du din kamera via en privatperson kan du oftast få ett bra paketpris på kamera med flera objektiv. Köper du via en elektronikkedja eller specialiserad kamerabutik kan du ibland hitta väldigt förmånliga erbjudanden. Fördelen att köpa via butik är att du oftast får garanti på grejerna och troligen har relativt lätt att senare komplettera med olika tillbehör. Väljer du att köpa via privatperson är det klokt att gå igenom och kontrollera objektiven och se så att optiken är okej. Det kan till och med vara värt att ta dem till någon som är duktig på objektiv för att få ett utlåtande om det är en kamera av dyrare modell som ska införskaffas. 

Många elektronikkedjor erbjuder finansiering via kontokredit utan uc eller olika låneinstitut. Ofta ingår då en försäkring eller liknande för det du har köpt vilket kan vara billigare än att teckna försäkring separat för kamera och objektiv. Har du barn kan det verkligen vara att rekommendera med en separat drulleförsäkring för din kamera så att du vet att du får full ersättning om en liten klåfingrig avkomma är framme och pillrar på fel ställe.

Är det en dyrare kamera kan du ta ett privatlån för att finansiera inköpet. I de fallen är det klokt att se över hemförsäkringen och fundera över om skyddet i den räcker för att täcka eventuella skador på kameran. Till skillnad från vissa andra värdeföremål som tv eller stereo är kameran med nästan överallt vilket ökar risken för att den ska råka gå sönder. 

Hobby kan bli yrke

För många startar fotograferingen mest som en hobby, men förvånansvärt ofta blir den mer som ett kall. Det kan därför vara klokt att låna till en bra kamera för att slippa att behöva byta modell så fort. Satsa dock inte på en för avancerad modell om du är nybörjare då det istället kan bli för komplicerat om du har för många faktorer att hålla ordning på. Försök istället att köpa en kamera som är lite för avancerad, men som fungerar på den nivå som du befinner dig på. Om du framöver tycker att fotografering är roligt kan du säkert sälja kameran vidare på andrahandsmarknaden och köpa en mer avancerad kamera allt eftersom du växer som fotograf. 

För många är kameran och fotografering en typ av meditation. För andra är den mest ett sätt att föreviga alla familjeminnen. Oavsett vilket kommer ett genomtänkt kameraköp ge dig mycket glädje för lång tid framöver. Genom att tänka igenom din finansiering av kameran kommer den ge dig än mer glädje då den inte gör dig fattig. Lyssna runt hos olika banker och försök hitta ett erbjudande som passar just dig och din ekonomiska situation. En låg ränta och förmånliga villkor kommer aldrig att bli omodernt. När du sedan har tagit bilden som vinner årets bild kommer din kamerainvestering snabbt att betala tillbaka sig själv.

Betyg

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg