forbrukslån

De flesta behöver vid ett eller annat tillfälle ta någon typ av lån, oavsett om det handlar om studielån, bostadslån, billån eller något annat. Men innan man tar en lån kan det vara en bra idé att känna till hur ett lån fungerar, men även att kontrollera sin kreditvärdighet, samt att säkerställa att man har möjlighet att betala tillbaka lånet.

På så sätt undviker man otrevliga överraskningar i framtiden, och kan betala tillbaka lånet på ett mer pålitligt sätt.

Kontrollera att du kan betala tillbaka

Det första du bör göra är att kontrollera att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka ett lån, oavsett om det handlar om billån, bolån eller något annat. Gör en kalkyl över din ekonomi och se hur mycket utrymme som finns. Vi rekommenderar inte att tänja på gränserna för mycket, det är betydligt bättre att ta ett mindre lån och ha hög återbetalningsförmåga.

Räntorna kan även stiga ganska mycket, något som kan höja din avgift avsevärt. Därmed bör du kontrollera att du kan betala även om räntan höjs rejält.

Vad händer om du förlorar jobbet? Har du möjlighet att betala tillbaka lånet ändå? Eller vad händer om du råkar ut för ett flertal oväntade utgifter? Ta med allt detta och med i din beräkning.

Många banker hjälper dig gärna med detta, och faktum är att de är skyldiga att kontrollera att du har utrymme för lån, åtminstone när det gäller bostadslån.

Räkna ut hur mycket du kan få i lån

Det kan vara ganska klurigt att räkna hur mycket man kan få i lån. Det finns ganska många tjänster på marknaden som hjälper dig att klura ut hur mycket vissa långivare kommer vara villiga att erbjuda, men det bästa sättet är helt enkelt att höra av sig till långivaren. De kan ge dig ett konkret svar på hur mycket de är villiga att låna ut. Du kan även få samma information genom att använda en jämförelsetjänst, men från massvis med olika aktörer på samma gång.

Men bara för att en långivare är villig att låna dig en viss summa betyder det inte att du bör ta ett så stort lån. Du bör som sagt göra en egen budget och kontrollera att du faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet, oavsett om räntan stiger, om du förlorar jobbet, eller en kombination av de två.

Hur du ökar möjligheterna att få lån

Gör följande för att öka dina möjligheter att få lån:

 • Öka dina inkomster. Ett väldigt effektivt sätt att öka möjligheten till lån är att helt enkelt öka inkomsten. Vi förstår att detta inte alltid är möjligt, men då går det i de flesta fall åtminstone att minska utgifterna. Visa för långivaren att du har utrymme för att kunna betala lånet.
 • Säg upp kreditkort och andra krediter. Om du använder flera kreditkort eller har andra aktiva krediter kommer de att påverka din möjlighet att få lån i en negativ riktning. De “tynger” din kreditvärdighet, och är en risk för nya långivare. Därmed kan det vara en bra idé att rensa bland dina krediter om du vill öka dina chanser att exempelvis få ett bostadslån. Om du har nuvarande lån kan det även vara en bra idé att samla den på samma ställe, för att på så sätt sänka ränta och avgifter.
 • Undvik kreditupplysningar. Ju fler kreditupplysningar som tas på dig, desto sämre blir din kreditvärdighet. Det är därför jämförelsetjänster är så populära. Här får du möjlighet att få många erbjudanden med en enda kreditupplysning. Därmed rekommenderar vi att du använder dessa tjänster för att jämföra lån på ett effektivt sätt.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg