forbrukslån

Snabblån kan vara lockande, men kan bidra med en hel del problem. Det finns en hel del fällor du måste hålla utkik efter med dessa lån, exempelvis att du inte jämför lån, eller att du inte undersöker om du kan ta ett privatlån istället. För att kunna ta ett så bra beslut som möjligt måste du informera dig om vad dessa lån innebär, vilka risker som finns, tillsammans med vilka andra alternativ som finns på marknaden.

Vad är konsumentlån och snabblån?

Ett snabblån är ett lån som vanligtvis betalas ut omedelbart eller inom loppet av 24 timmar. Lånen tenderar att vara av mindre storlek, vanligtvis mellan 500 kronor och 10.000 kronor. En annan sak som gör att dessa lån sticker ut ur mängden är att de emellanåt har lägre krav än privatlån. En stor del av dessa kreditgivare tar ingen UC, samt kräver inte särskilt stora inkomster.

Det finns ett stort antal aktörer på marknaden som erbjuder dessa typer av lån, och det är sällan banker som gör det. Vanligtvis är det aktörer som endast fokuserar på snabblån eller liknande.

Varför ska jag ta ett snabblån?

Följande anledningar kan finnas för att ta ett snabblån:

 • Snabb utbetalning. Det här är en av de vanligaste anledningarna till varför människor tar snabblån. Det är lockande att kunna få tillgång till pengar snabbt, men det kommer till ett pris. Betalningarna kan ta så lite som några minuter, men betalas vanligtvis ut inom 24 timmar.
 • Låga krav. De flesta långivare som betalar ut snabblån har vanligtvis ganska låga krav i jämförelse med exempelvis privatlån. Det är inte ovanligt att en månadsinkomst under 10.000 kronor är det enda som krävs vad gäller inkomst, samt att du till och med får ha betalningsanmärkningar. Utöver detta kräver de ofta även att du är över 18 år och har varit skriven i Sverige under en viss tid.
 • Ingen UC. Vissa kreditgivare tar ingen UC vid din ansökan om ett snabblån, något som i princip är omöjligt med andra lånetyper.

Håll utkik efter dessa 7 saker med snabblån

Se till att du håller koll på följande saker med snabblån:

 1. Håll koll på den effektiva räntan. Du bör alltid kontrollera den effektiva räntan när du tar ett lån. Den nominella och effektiva räntan kan ibland skilja sig ganska mycket, vilket kan göra att du tar ett lån med betydligt högre ränta än vad du först trodde. 
 2. Andra avgifter. Håll även utkik efter andra utgifter, exempelvis aviseringsavgifter, påminnelseavgifter eller andra typer av avgifter. Det kan finnas alla möjliga typer av varianter som gör att ditt lån blir betydligt dyrare än du först trodde.
 3. Återbetalningstid – för tidig avbetalning. Läs igenom det finstilta. Du vill alltid ha möjlighet att betala tillbaka ditt lån i förtid om du har möjlighet att göra så. Annars slutar det med att du måste betala ränta för hela löptiden för lånet. Den här informationen hittas vanligtvis i villkoren som medföljer låneförslaget.
 4. Se till att du kan betala tillbaka. Det kan vara lätt att hamna i fällan att ta för många snabblån i stundens hetta, eller att du inte har tillräckligt hög likviditet för att kunna betala tillbaka lånet i tid. Det här är något du vill undvika till varje pris. Låna aldrig pengar om du inte vet att du kommer att ha råd att betala tillbaka när det är dags att göra det.
 5. Använd inte olika långivare. Om du ska ta flera lån bör du använda en och samma långivare. Anledningen till detta är att du får en betydligt bättre ränta om du kan samla dina lån hos en och samma långivare. Därmed är det även av yttersta vikt att du jämför lån innan du väljer det som du tycker passar för dig. Genom att jämföra långivare kan du sänka dina kostnader med en rejäl slant.
 6. Undvik att låna om du inte behöver. Du bör helst inte låna pengar om du inte behöver, åtminstone inte med snabblån. Räntorna är så pass höga att du kommer att betala stora summor i slutändan, även om det inte känns så när du väl tar lånet. Fokusera på att endast låna pengar om du verkligen behöver det.
 7. Jämför lån. Du bör alltid jämföra lån från olika kreditgivare och bankar. Varför då? För att du kan få betydligt bättre ränta och villkor om du är villig att jämföra olika aktörer på marknaden. Det kan handla om ganska stora belopp, åtminstone i det långa loppet.

Privatlån – ett alternativ

Privatlån är ett bra alternativ till snabblån. Räntorna är vanligtvis betydligt lägre och lånebeloppen är större. Det här är oftast ett betydligt bättre beslut, speciellt om du har tid att vänta på lånet och väljer ett lån med längre återbetalningstid.

Ett ta ett privatlån passar bättre om du exempelvis ska köpa en bil eller har en annan större utgift, medan snabblån är ett bra alternativ om du behöver väldigt snabb utbetalning av mindre belopp, exempelvis 5000 kronor.

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg