forbrukslån

Att låna pengar snabbt kan ibland vara ett måste eller ett bra alternativ för att betala oförutsedda utgifter, eller om du av någon annan anledning behöver pengar snabbt in på ditt konto. Om så är fallet kan det vara bra att känna till vilka olika tillvägagångssätt som existerar, vad som krävs för att låna pengar direkt, hur stora belopp som vanligtvis beviljas, tillsammans med fördelar, nackdelar och mycket annat.

Sätt att låna pengar direkt

Det finns några olika sätt för att låna pengar direkt, varav följande är några av de vanligaste alternativen:

SMS lån

Ett SMS-lån är ett lån som görs via SMS. Dessa lån var vanligare förr i tiden, men det finns fortfarande vissa företag som erbjuder dem. Vanligtvis går det ganska snabbt att ansöka, och beloppen är vanligtvis någonstans mellan 3000-10.000 kronor, men kan skilja sig ganska mycket mellan olika aktörer.

Snabblån

Snabblån fungerar ungefär på samma sätt som SMS-lån, men behöver nödvändigtvis inte tas via SMS. Dessa lån går ofta att ansöka om på internet, och har ungefär samma standardbelopp som SMS-lån. Här går ansökningsprocessen vanligtvis väldigt snabbt, och pengarna sätts in direkt på kontot.

Kreditkort

Ett annat alternativ är att använda ett kreditkort för att ta ett snabblån. Det här är mer ett alternativ som ligger i linje med att låna pengar direkt på kontot, eftersom att pengarna bokstavligen ligger på kontot i form av en kredit.

Här tas vanligtvis ingen ränta ut så länge krediten inte utnyttjas, men en av nackdelarna med kreditkort är att de vanligtvis har högre ansökningskrav än SMS- och snabblån. Beloppen kan dock vara ganska mycket högre än vid SMS lån och snabblån, ibland så mycket som flera hundratusen. Detta varierar dock mellan olika aktörer och vem det är som ansöker om kreditkortet.

När det är lämpligt att använda dessa typer av lån

Dessa typer av lån lämpar sig till andra tillfällen än bolån, studielån eller liknande lån, och kan exempelvis passa vid följande situationer:

Oförutsedda utgifter

Vid oförutsedda utgifter kan det vara bra att snabbt kunna få tillgång till pengar, och då kan ett snabblån vara ett alternativ som är värt att överväga.

Vid likviditetsproblem

Om du får likviditetsproblem, oavsett anledning, kan ett snabblån ge dig pengar direkt till kontot. Detta kan exempelvis vara att du måste betala en faktura några dagar innan du får din lön, eller liknande.

Mindre konsumtion

Dessa lån passar även till mindre konsumtionslån. Detta kan exempelvis vara för att köpa en ny TV, åka på resa, köpa möbler till din nya lägenhet, eller egentligen vad som helst.

Vad som vanligtvis krävs för att låna pengar direkt

För att kunna ta lån med omedelbara utbetalningar krävs vanligtvis följande:

 • Att du är över 18 år gammal. Det här är vanligtvis ett minimikrav som ställs, vissa långivare kräver till och med att du är över 20 år eller äldre.
 • Att du är folkbokförd i Sverige. Vissa aktörer kräver även att du har varit folkbokförd i Sverige under en viss tid, exempelvis de senaste 12 eller 24 månaderna.
 • Att du har någon typ av inkomst. Hur stor inkomsten behöver vara varierar mellan olika långivare, men någonstans mellan 8000-12.000 kronor per månad är vanligt.
 • Att du inte har ett aktiv skuldsaldo hos Kronofogden. Vissa kreditgivare kräver att du inte har ett aktiv skuldsaldo hos Kronofogden. Detta varierar ofta mellan olika aktörer och företag.
 • Att du inte för närvarande genomgår skuldsanering. De flesta långivare tillåter inte att du för närvarande genomgår skuldsanering.

Ränta snabblån

Räntan för dessa typer av lån är vanligtvis ganska hög, åtminstone i jämförelse med andra typer av lån, exempelvis bolån, privatlån eller studielån. Hur hög räntan är varierar mellan olika kreditgivare, men någonstans mellan 15-30% är vanligt. Räntan kan självklart vara både högre eller lägre än detta.

Vad som kan påverka räntan:

 • Ålder. De som är någonstans mellan 30-50 år är vanligtvis mer kreditvärdiga i jämförelse med pensionärer eller studenter.
 • Inkomst. Ju större och stabilare inkomst du har, desto bättre ränta kommer du att få.
 • Nuvarande skulder. Om du har nuvarande skulder som kan komma att påverka din återbetalningsförmåga kan kreditgivaren kräva högre ränta.
 • Tidigare eller nuvarande skuldsaldo hos Kronofogden. Om du har tidigare eller nuvarande skuldsaldo hos Kronofogden kommer kreditgivaren kanske kräva högre ränta tack vare den högre risk som detta medför för företaget.

Belopp vid lån med direktutbetalning

Hur stora beloppen är vid lån med snabba utbetalningar varierar självklart mellan olika aktörer, men tenderar oftast att vara under 50.000 kronor. De flesta tjänster har en övre gräns på 10.000-20.000 kronor, ibland högre, ibland lägre.

Hur stort belopp du kan låna har att göra med dina personliga förutsättningar, exempelvis nuvarande skulder, inkomst, ålder och mer.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar direkt

Nedan hittar du några av de vanligaste fördelarna och nackdelarna med att låna pengar direkt:

Fördelar:

 • Snabb utbetalning. Den stora fördelen med dessa typer av lån är de snabba utbetalningarna. Att låna pengar direkt på kontot är det få kreditgivare som erbjuder, vilket gör detta till ett attraktivt alternativ för de som söker snabba lån. 
 • Lägre krav än större lån. Med tanke på att dessa lån oftast är betydligt mindre än andra konsumtionslån, bolån eller andra lån, är ansökningskraven ofta betydligt lägre. I vissa fall finns det exempelvis inget krav på inkomst, samt att du hos vissa kreditgivare får ta lån trots att du har tidigare eller nuvarande skulder hos Kronofogden.

Nackdelar:

 • Mindre belopp. En av de huvudsakliga nackdelarna med dessa typer av lån är att beloppen vanligtvis är betydligt mindre än vid andra lån. Dessa lån tenderar oftast att vara någonstans mellan några tusenlappar, upp till 10.000 kronor eller mer. 
 • Högre ränta. Räntan sätts ofta individuellt efter dina egna förutsättningar. Du kan dock förvänta dig att betala betydligt högre ränta vid dessa typer av lån i jämförelse med vad du betalar för ditt studie- eller bolån. Hur hög räntan faktiskt är går inte att säga, utan varierar mellan olika kreditgivare och baserat på många olika faktorer, exempelvis ålder, inkomst och tidigare skuldsaldo.

Kom ihåg att du aldrig bör låna mer pengar än vad du vet att du kommer att ha råd att betala tillbaka. 

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg