Sammanställning av Flexkontot
Varför välja ett lån från Flexkontot
- Låna upp till 30.000 kr.
- Ansök en gång – Låna flera gånger.
- Lägsta delbetalning 500 kr eller 8% av lånebeloppet.
Nyheter
Det kan vara så att du inte vill ha för många kreditupplysningar på dig från UC. Säg att du valt att gå din egen väg och förhandlar med banker och långivare själv istället för att anlita en låneförmedlare. Problemet du har då är att varje ansökan blir en kreditupplysning och för många upplysningar sänker din kreditvärdighet.
Bisnode istället för UC
Att ansöka om lån hos Flexkontot är i det här avseendet helt riskfritt. De använder inte UC för kreditupplysningar utan Bisnode istället. Resultatet är detsamma för långivaren, de får en bild av din ekonomi och betalningshistorik men utan att du behöver få en ansökan hos UC registrerad.
Färre UC bra vid ansökan om bolån
Om du exempelvis ska förhandla om bolån och därmed vill samla lån och sänka ränte- och amorteringskostnaderna kan det vara bra att hålla igen på antalet UC-slagningar. Din bank använder troligen UC för att bedöma din kreditvärdighet och därmed rundar du bankens system, eller felaktigheter i sitt system, och kan samtidigt omförhandla dina snabblån.
Bakgrund om Flexkontot
Flexkontot ägs av Brixo, en långivare som också erbjuder kontokrediter till privatpersoner. Båda har nischen att de erbjuder lån till den som har betalningsanmärkningar och är därmed konkurrenter till varandra. Samtidigt får vi anta att de har synergieffekter som gör att det är lönsamt att driva två likvärdiga verksamheter.
I stort samma villkor som Brixo
I stora drag har Flexkontot samma villkor som sin ägare Brixo. Brixo förmedlar kontokrediter med limit på 30.000 kr.
Digitalt erbjudande
Flexkontot är en i raden av aktörer som fokuserar på en digital affärsmodell med processer som ska fungera sömlöst utan kontakt med kundservice eller rådgivare. Snabba besked, Bank-Id signering och utbetalning samma dag är de stora argumenten som Flexkontot erbjuder sina kunder. Vad vi kan se har de hållit fast vid samma affärsidé över tid.
Räntan hos Flexkontot
Hos Flexkontot får alla kunder en så nominell bunden årsränta på 43,98% per år. Notera att räntan är bunden och inte ändras med förändringar i marknadsräntan. En del andra aktörer har en rörlig ränta men det som både Flexkontot och Brixo erbjuder är en slags räntegaranti. Dessvärre skulle man i det här fallet vilja kalla det garanterat hög ränta.
Extra avgifter
En bra kontokredit ska ha en ränta för nyttjad kredit men inga andra avgifter. Hos Flexkontot finns två avgifter utöver räntan. En tar en fast avgift vid uppstart av kontot på 475 kr samt en aviavgift på 25 kr. Båda är att anse som ganska höga även om flera kontokrediter tillämpar den här modellen.
Ingen uttagsavgift
Till skillnad från några konkurrenter, däribland Euroloan, tar Flexkontot ingen uttagsavgift. Du går alltså inte miste om exempelvis 49 kr varje gång du tar ut från ditt kreditkonto. Tänk dig själv att betala en fast avgift på 49 kr varje gång du betalar med ditt kreditkort!
Inga sms-lån efter 2018-09
Den nya lagen om högkostnadskrediter som trädde i kraft i September 2018 ställde krav på att långivarna som erbjuder snabblån inte får ta ut mer än 40% i ränta. De kan ta ut andra avgifter så den effektiva räntan skenar iväg men den nominella räntan får inte vara hur hög som helst. Det här slog ut sms-lån som produkt totalt eftersom det inte längre är lönsamt att ta in en kund för ett lån på 500 eller 1.000 kr med en maximal ränta på 40%.
Marknaden lever vidare med behovet
Kundbehovet av snabba krediter lever dock vidare och låneföretagen är kvar. De behövde dock hitta en produkt med lägre ränta men där de kunde behålla kunderna över mer än ett lån. Därmed uppfanns kontokrediten som ger låntagaren möjlighet att ta ”flera sms-lån i rad utan ny ansökan”.
Staten satte marknadens villkor
Efter att staten hade satt räntetak på 40% anpassade sig aktörerna till det och det är anledningen till att långivare som Flexkontot erbjuder 43,98% i ränta.
Flexkontot amortering och storlek på lån
Du kan låna som mest 30.000 kr och måste amortera minst 8% av lånet per månad, eller 500 kr. Det finns aktörer som har minst 6% eller minst räntan på lånet men 8% eller 500 kr får anses vara ett godkänt erbjudande.
Amortering på kontokrediter
Största fördelen med en kontokredit är på samma gång dess nackdel. Du kan betala av så mycket eller så lite du vill samtidigt kan du låna upp fler gånger eller enkelt utöka din limit om det behövs. Det här faller lite på sitt eget grepp eftersom friheten och flexibiliteten ofta är en större risk än en möjlighet. Det kan finnas en poäng i att ta ett lån en gång och sen betala av på det så man blir av med lånet.
Hela kostnaden för lånet – Kapitalkostnad:
I ett exempel från Flexkontot där man lånar 10.000 kr och betalar av det jämnt över 12 månader blir kapitalkostnaden 13.404 kr. Så länge du inte tar ut på kontot fler gånger är det här ett representativt exempel för alla som blir kunder hos Flexkontot. De erbjuder nämligen samma ränta och avgifter till alla kunder som beviljas lån.
Hur går det till att låna hos Flexkontot
Ansökan sker via webbsidan, snabbt och enkelt där du fyller i några personuppgifter och signerar med Bank-Id.
Krav för att få låna
- Minst 18 år gammal.
- Minst 120.000 kr i årsinkomst.
- Betalningsanmärkningar ok men ej aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.
Sammanfattning
Flexkontot är ett helt ok erbjudande inom gruppen kontokrediter. För den som vill ha en högre limit finns andra alternativ. För den som vill ha lägre avgifter finns andra aktörer, som Ferratum Bank till exempel.
Snabbt lån utan UC
Men för den som vill ha ett snabbt lån som inte registreras hos UC utan går via Bisnode för kreditupplysning är det här en spelare att söka sig till. Säkerställ att du har råd att betala tillbaka det du lånar så kan det vara en idé att ansöka hos Flexkontot.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.