forbrukslån

För många kan det kännas som att det inte är värt att söka lån utan säkerhet och om man har en betalningsanmärkning. Det är dock inte helt sant. Ofta går det att få låna pengar, men kanske till en högre ränta eller med andra krav som banken kan ställa om de anser att lånet är osäkert. Det kan även bero på hur din lånesituation ser ut. Har du många små lån eller ett par större, hur gamla är lånen och har du betalat tillbaka något eller bara betalat räntor. Hur var situationen när du fick din anmärkning? Är den gammal eller ny? Ja, det kan som sagt finnas många parametrar som spelar in om du får låna pengar eller inte. 

Hur gammal anmärkningen är påverkar

Att ha en betalningsanmärkning är ofta ett hinder för att få låna pengar. Det finns dock tillfällen då det inte är speciellt mycket problem med en anmärkning. Oftast gäller det när du har en gammal anmärkning där skulden dessutom är avbetalad och du inte har dragit på dig nya skulder eller anmärkningar efter att du fick den första. En enstaka anmärkning är hos många banker inte något problem för att kunna låna till exempel till en bostad – däremot kan räntan bli högre. 

Har du många betalningsanmärkningar som dessutom är nya eller där skulderna inte betalas av är det värre. En sådan lånesituation är det många banker som tvekar att låna ut pengar till. Orsaken till det är att det är för osäkert om de får tillbaka sina pengar. För att öka chansen att få låna finns det vissa saker som du kan göra för att öka din kreditvärdighet, exakt vad kommer vi att gå igenom nedan. 

Konsumtionsmönster och långivare

I vissa fall är det ett visst beteende som gör att man hamnar i skuld till olika låneinstitut. Det kan handla om impulsiva beteenden, men det kan även vara saker som skilsmässor, att man blir uppsagd från sin arbetsgivare eller andra stora livshändelser. I vissa perioder i livet är det helt enkelt lättare att hamna i skuld, och kanske inte ha råd att reda ut situationen. En bra strategi kan därför vara att sätta sig och fundera över varför du fick en anmärkning från första början. Kanske behöver du hjälp med att hantera din shopping? Då bör du börja med att söka stöd och hjälp. Var det en livshändelse som gjorde att du inte kunde betala dina räkningar behöver du få hjälp med en plan framåt. 

För bankerna är det viktigt att se att du har förståelse för varför det blev som det blev. En ensam anmärkning som inte beror på överkonsumtion utan kanske på psykisk ohälsa kan bankerna många gånger tolerera om du samtidigt har skött din ekonomi efter detta. För att kunna låna pengar kan det dock krävas att du har en tydlig budget och plan för din framtida ekonomi som du kan visa upp när ni diskuterar ett eventuellt lån. 

Om du har flera anmärkningar kan det vara viktigt för banken att se om de har uppkommit över en längre tid eller om du har flera anmärkningar under en kortare period. Det kan ju vara så att vissa förutsättningar som du själv inte styr över har gjort att du hamnat i skuldfällan, till exempel skilsmässor eller ett arbete som du plötsligt förlorat. 

Samla ihop smålånen

Det finns några saker som du kan göra för att förbättra chanserna att få ett lån hos en bank även om du har betalningsanmärkningar. Till att börja med bör du se till att du har en ekonomi i balans, det vill säga att du inte överkonsumerar. Har du flera små lån som du tagit kan det vara bra att fundera över om de kan bakas ihop till ett större lån. Ett större lån kan ge bättre ränta och därför en bättre förutsättning att betala av skulder och sådant inom en rimlig tidsperiod. 

Fundera även över om du har en bostad som du kan höja bolånet på. Detta är oftast det som ger lägsta räntan och förmånligaste villkoren då banken får en säkerhet för sina pengar som de lånat ut. Ett bolån är ett verkligt långsiktigt lån, varför det har andra förutsättningar än om du tar ett privatlån utan säkerhet. Säkerställ att du har låneskydd på ditt bolån så att det kan hjälpa till med amortering och räntor om du blir långvarigt sjuk. Låneskyddet kostar oftast lite extra per år, men kan vara värt det om du behöver den hjälpen. 

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Det korta svaret på frågan om du kan låna med betalningsanmärkning är JA. Hur mycket du kan låna styrs däremot av flera parametrar. Sms lån där det inte krävs någon UC är oftast lättare att få än stora lån där banken tar en UC. Orsaken till varför du vill låna styr också om banken tycker att du kan låna pengar. Är det ett lån till en specifik sak kan det vara enklare att låna eftersom banken då kan ha saken som säkerhet. Det är fallet om du till exempel vill låna till en bil eller sommarstuga. Dessa typer av lån har oftast en lägre ränta. 

Ett så kallat ihopbakslån kan också gå att få om du samtidigt presenterar en budget och en plan för din framtida ekonomi. Här krävs oftast en diskussion med banken om hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut och vilka lån du vill baka ihop. Många små lån med höga räntor kan ge en betalningssituation som är mycket betungande. Lyckas du samla ihop de små lånen kan det ge stora effekter på din totala ekonomi. 

Slutligen kan vi konstatera att gamla betalningsanmärkningar som är få och återbetalda sällan är ett problem för banken. Har du däremot flera nya anmärkningar kan du behöva se över din ekonomi och försöka betala av de lån som går att betala av på så kort tid som möjligt. Diskutera med banken om du kan få baka ihop dina lån och ring gärna runt till flera banker och fråga om lån eftersom de har lite olika regler.

Betyg

Lär dig mer om lån med oss

 • forbrukslån

  Internet har omformat lånebranschen fundamentalt och erbjuder både utmaningar och möjligheter. För bara några årtionden sedan var man tvungen att besöka en fysisk bank för att låna pengar, men med internets framväxt har ti

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att låna pengar är ett beslut som kräver noggrann förståelse för de potentiella konsekvenserna. I vissa situationer kan det vara ett klokt och fördelaktigt alternativ, särskilt när det gäller investeringar som kan generer

  Läs Mer
 • forbrukslån

  Att ta ett snabblån kan vara som ett alternativ till en tillfällig ekonomisk knipa, men beslutet bör inte tas lättvindigt. Det finns en rad viktiga faktorer att beakta innan du binder dig till ett sådant finansiellt åtagande.

  Läs Mer
 • Vi skriver om det senaste om privatekonomi

  Se alla blogg inlägg