Varma sommardagar är det få saker som svalkar så väl som ett dopp i en sval pool. Förutom svalkan kan en pool även erbjuda välbehövlig motion, avkoppling och lyxkänsla i våra så stressade liv. Om du har bestämt dig för att investera i en pool kan det vara klokt att fundera över vissa saker innan du börjar bygga.
Det första du behöver fundera på är om din kommun kräver bygglov för pool. Det får du enklast reda på genom att tala med din kommun alternativt läsa i detaljplanen för ditt område. I vissa fall behövs bara en anmälan till kommunen om bygge, i andra fall krävs bygglov med hela bygglovsprocessen. Kom även ihåg att du kanske ska fundera på att bygga till ett litet poolhus så att du enkelt kan förvara poolsaker, men även ha ett trevligt ställe att byta om på.
Planera din pool
När du tagit reda på hur det ligger till med bygglov är det dags att börja planera din pool. Idag finns det färdiggjutna pooler på marknaden som i princip bara behöver grävas ner. Dessa typer av pool ställer dock en del krav på tomten där poolen ska stå. Den måste vara tillräckligt plan samt ha en sådan markprofil att det går att gräva tillräckligt djupt.
Har du en mer kuperad tomt kan det istället vara både billigare och mer estetiskt tilltalande att gjuta poolen på plats. På så sätt har du även större möjligheter att själv bestämma utseendet på din pool och kanske anpassa den på det sätt du önskar. Kanske vill du ha en lite grundare del för barnen att plaska i och samtidigt en djupare del där du själv kan ta dig ett ordentligt dopp utan att behöva vika dig dubbel.
Förutom själva gjutningen kräver oftast ett poolbygge en del förberedelser i form av markarbeten. Det är även klokt att fundera över eventuella pooldäck och hur de ska vara utformade. I vissa kommuner kan själva poolen vara bygglovsbefriad, men om du sätter trädäck runt så krävs bygglov för det. Ligger poolens placering nära en grannfastighet kan du även behöva tillåtelse från grannen innan du börjar bygga. Att strunta i grannen kan ge dryga böter och ge en otrevlig ekonomisk överraskning. Byggnation som sker olovligt måste oftast rivas vilket både försenar och fördyrar ditt projekt mer än nödvändigt.
Bygga själv eller ta in ett företag?
Är du någorlunda händig kan du många gånger bygga din pool själv med lite grävhjälp. För många kan dock ett sådant här projekt kännas övermäktigt och ta för lång tid. Vet du med dig att du har mycket att göra kan det istället vara klokt att ta in offerter från flera företag och sedan välja det som ger bäst kvalitet till bäst pris. Se till att företaget du anlitar har alla certifikat som behövs så att din försäkring täcker eventuella skador orsakade av poolen såsom läckage eller liknande.
Se även till att skriva ett ordentligt kontrakt som beskriver vad ni kommit överens om. Har du möjlighet är det bra att lägga med tydliga ritningar för att säkerställa att ni har kommit överens om samma sak. Betala aldrig ditt poolbygge i förskott utan betala antingen allt eftersom att delar blir klara, eller hela summan efter godkänd slutbesiktning. Ha gärna med någon utomstående som kan hjälpa till med att följa bygget så att det blir korrekt utfört. Gör du arbetet själv bör du ta in besiktningsman som kan intyga att arbetet går rätt till under tiden som du bygger.
Sök låna till pool
När du tagit in offerter eller räknat på vad din nya pool kommer att kosta dig är det dags att fundera över finansieringen. I många fall är ett poolbygge ganska kostsamt, så det är inte ovanligt att behöva låna till ett sådant bygge. Det du ska komma ihåg är att även om det känns som en dyr investering kommer värdet på din fastighet att höjas om det finns en bra pool på tomten. Vill du läsa mer om finansieringslösningar och att låna pengar utan uc kontroll med BankID kan du göra det här.
Nästa fundering som är aktuell är om du ska höja ditt huslån, ta ett blancolån eller hitta någon annan typ av finansiering för ditt poolbygge. Om du har ett hus som är långt belånat och som du kanske amorterat av större delen av kan banken vara tillåtande i att höja lånet för att du ska kunna finansiera poolen. Ett annat alternativ är så kallade medlemslån eller någon annan typ av privatlån via någon samarbetspartner till exempelvis din fackförening. De lånen brukar ofta gå att få med förmånliga räntor då det är många som förhandlat tillsammans.
Prioritera rätt och få ett högre värde
För att få ut mesta möjliga av din framtida pool kan det som vi tidigare nämnt vara bra att fundera igenom vilka behov du har. Vill du ha utrymmen och soldäck? Eller vill du ha en pool som är mer integrerad i omgivningen och mer liknar en damm? Kan du bygga själv eller behöver du hjälp med att gjuta, gräva och skruva? Kom ihåg att prata med din tilltänkta entreprenör – ibland har de bra låneerbjudanden som de kan hjälpa till med.
Fundera även över vad som passar just ditt hus. Är det lite äldre snitt så kanske inte den mest hypermoderna poolen är rätt val för er. Likaså tvärt om – är huset nytt så bör även poolen matcha stilen på huset för att det ska locka framtida köpare av fastigheten. Finns det en gammal pool som ska bytas kan det vara klokt att satsa på något som är relativt likt det som funnits.
Oavsett är det viktigaste att du känner dig nöjd, så snåla inte in på det som är viktigt för dig eller för poolens säkerhet. Att vara snål i början kan göra att det blir en tråkig investering som du inte använder för att den egentligen inte passar dig och din familj. Med rätt planering och bygge blir dock poolen högst troligt den lilla bit av paradiset som du föreställt dig.