En husbil är mångas dröm. Tänk att kunna cruisa fram genom landskapet och alltid ha sitt hem med sig. Inte behöva bry sig om hotellbokningar, trasiga tält eller andra världsliga ting. En husbil ger dig friheten att uppleva saker både när och fjärran utan så mycket mer ansträngning än det tar att köra bilen dit du vill. Det kan dock vara lite lurigt att köpa husbil och därför kan det vara klokt att ha tänkt igenom vissa saker innan du slår till.
Ny eller begagnad?
Det som kan tala emot en husbil är att de oftast är rätt dyra i inköp. Vill du ha en del finesser och inte satsa på det billigaste och äldsta får du nog räkna med ett par hundra tusen upp till en halv miljon. Vill du ha det absolut senaste så går det att spendera nästan hur mycket som helst på tillbehör, lull lull och annat som finns på dagens mest moderna husbilsmodeller. Därför behöver du oftast låna pengar, ofta belopp på upp till 500000 kr, något du kan läsa mer om här.
En begagnad husbil kan även den ha sina utmaningar. Kanske har du tänkt dig en lite äldre modell med några mil på mätaren? I så fall kan det vara bra att få den grundligt undersökt av någon oberoende verkstad eller besiktningsman innan köp för att undvika fallgropar såsom fuktskador, motorproblem eller andra skavanker som kan vara svåra att upptäcka själv. Det finns oberoende företag som gör sådana här funktionstester av de rent mekaniska delarna samt även fuktmätningar. Liksom inom bilvärlden i övrigt så gör tillverkarna framsteg inom säkerhet, komfort och annat, så även om husbilen känns fräsch kan det vara en ide att fundera på hur gammal teknik du vill ha i din husbil.
Köpa via bilhandlare eller via privatperson?
I många fall kan det vara klokt att köpa husbilen via en bilhandlare då du på så sätt oftast får med en extra försäkring eller till och med en periods garanti. Det kan även vara så att de har gått igenom husbilen och fixat ett antal mindre fel innan ditt köp samt kanske gjort en funktionsgenomgång. På så sätt kan du vara lite mer säker på att inte köpa grisen i säcken. Har du möjlighet att göra vissa saker själv kan det till och med löna sig att leta efter husbilar med mindre fel som du enkelt kan fixa. Med lite händighet kan du då komma ner i pris på din husbil.
Att köpa via privatperson kan på så sätt vara lite mer av en chansning. Är det en pedantskött äldre bil kan det vara värt det, men du riskerar även att köpa en bil som inte är så väl underhållen som säljaren påstår att den är. Du har inte heller samma möjligheter att kunna påtala och få hjälp med eventuella fel som du har hos en bilhandlare. På grund av detta är skyldigheten att göra djupgående undersökningar mer långtgående och du får mest troligt stå för eventuella reparationer själv.
Olika lån som du kan ta när du ska låna till husbil
När du inte har pengar undanstoppade för att köpa en husbil är ett lån ett måste för att lösa finansieringen. Det som är fördelaktigt med lån till husbil är att du har en säkerhet för summan du vill låna. Ofta går det då att få en bättre ränta och villkor än om du tar till exempel ett blancolån på samma summa.
Vad är bästa sättet att få ett bra lån på din husbil? Ofta vänder man sig till sin hemmabank och frågar vad de kan ge för villkor på lånet. I många fall går det att få ett okej erbjudande, men det kan även vara så att det lönar sig att ringa runt. Fråga andra banker vad de kan ge för ränta och villkor om du samlar även dina övriga affärer hos den banken. Be dem även lista saker som kan vara relevanta såsom låneskydd eller rabatter som de kan erbjuda sina kunder.
Husbilslån med restskuld
Vissa bilhandlare har möjlighet att ge väldigt bra låneerbjudanden till sina kunder via en del samarbeten. I många fall är räntorna mycket förmånliga och du kan själv välja återbetalningstid samt eventuell restskuld själv. Att lånet har en så kallad restskuld innebär att du under lånetiden betalar av större delen av lånet, men att du även har en del av bilens värde som du ska betala när lånetiden är över. Väljer du ett lån med restskuld kan du välja att lösa in husbilen när lånetiden är över och på så sätt lösa skulden, alternativt så betalar du av restskulden. Det brukar även finnas möjligheter att förlänga lånet under förutsättning att du betalat av det i tid samt tagit väl hand om din husbil under lånetiden.
Väljer du att inte ha någon restskuld innebär det en högre månadskostnad. Å andra sidan vet du att när lånetiden är slut så är husbilen helt avbetalad och du kan då göra vad du vill med den utan några kreditförbehåll. Ska du sälja vidare husbilen privat är även det lättare då du måste lösa lånet innan du kan sälja den.
Hyr ut din husbil
Trots att en husbil är en betydande investering så kan det vara så att du känner att det är helt rätt för dig. Friheten att kunna byta semesterort eller spontant ändra resväg är mycket värd. Genom fricampingar och förmånliga campingerbjudanden kan din husbilssemester kosta väldigt lite jämfört med motsvarande semester på hotell. En husbil ger dig även frihet att spontant åka på en minisemester över en helg eller ett veckoslut utan allt för mycket planering.
För att finansiera din husbil finns även möjligheten att hyra ut den till andra under perioder som du själv inte använder den. Se bara till att din husbilsförsäkring täcker eventuella skador både på plåt samt inredning så att du slipper oroa dig. Skriv ordentliga kontrakt för hyrestiden så att du kan känna dig trygg med att du inte drabbas ekonomiskt om något skulle gå fel. Läs även igenom villkoren för ditt lån eller kontrakt så att du inte åker på onödiga överraskningar. Lycka till med ditt husbilsköp och njut av din flexibla semester!