Sammanställning av Bank Norwegian
Varför välja ett lån från Bank Norwegian
- Låna upp till 600.000 kr
- Låna så lite som 5.000 kr
- Ta hjälp av lånekalkylatorn för att hitta rätt lånenivå
Nyheter
Bank Norwegian är en aktör som hittar sina egna vägar till att förnya och utveckla sitt kunderbjudande. Den senaste nyheten är lånekalkylatorn, en slags lånetrappa som visar hur mycket du får betala för olika lån på olika löptider.
Långa löptider, små lån
Den som ofta tittar på olika låneerbjudanden ställer sig ibland frågan om det verkligen är rimligt att erbjuda ett lån på exempelvis 10.000 kr med en amorteringstid på hela 10 eller 15 år. Det finns ingen information på långivarnas webbsidor om hur de hanterar små lån med långa löptider men i Norwegians kalkylator ser vi direkt vilka löptider som är minsta respektive högsta för olika lånebelopp.
Bakgrund om Bank Norwegian
2007 beslutade flygbolaget Norwegians ledning att de skulle lansera en plattform för hantering av kundernas bonusar i fördelsprogrammet ”Norwegian Reward”. Man valda att löpa linan ut, ansökte och blev beviljade banklicens i Norge redan samma år.
Sekundärbank
På Norwegian har man valt en annorlunda strategi där man tydligt säger att man ska bli kundernas sekundärbank. Du ska alltså inte ha bolån och lönekonto hos Norwegian men däremot ska du ha både kreditkort och privatlån i banken. 2013 lanserade man sitt erbjudande i Sverige och med facit i hand har det gått riktigt bra.
1,5 miljoner kunder
Bank Norwegian har idag 1,5 miljoner kunder över hela norden och är en stark spelare inom både kreditkort med bonus på flygresor med Norwegian samt på andra köp, sparkonton och privatlån.
Räntan hos Bank Norwegian
Ansöker du om ett lån hos Norwegian får du en individuell räntesättning och efter kreditbedömning kommer du antingen att nekas lån eller beviljas ett lån på 6,99% till 22,99% i ränta. Det är ett räntespann som ligger mitt i vad man kan förvänta sig inom segmentet privatlån och det som avgör om du ska välja Norwegian som leverantör är helt enkelt vad de kan erbjuda dig vid en riktig ansökan. Man kan se att de får goda omdömen online vilket tyder på att det kan vara värt att jämföra Norwegian när du ska låna pengar.
Amortering och storlek på lån
Lånetiden är från 1 år upp till 15 år enligt informationen på deras webbsida. Samtidigt säger inte lånekalkylatorn något om att lån under 25.000 kr kan erbjudas i annan form än genom kreditkort med max 6 månaders återbetalningstid.
Otydlighet kring villkoren
Här är man lite otydliga och vi får anta att det man säger på sin förstasida, där man möter flest kunder, är det som gäller i praktiken. Du kan låna från 5.000 kr upp till 600.000 kr vilket är det bredaste spannet någon aktör inom privatlån i Sverige erbjuder. Här finns inget annat att säga än att Norwegian är med på banan.
Hela kostnaden för lånet – Kapitalkostnad:
När du ska ansöka om lån finns det ett exempel som beskriver vad totala kostnaden blir för ett lån på 65.000 kr med en exempelränta på 13,99%. I det fallet blir den effektiva räntan 15,88% och med fem års återbetalning blir kapitalkostnaden 91.866 kr.
Fasta avgifter
Det vi kan läsa mellan raderna är att det finns fasta avgifter kopplade till lånet. Vi kan se det eftersom den effektiva räntan blir högre än exempelräntan, den nominella räntan. Tyvärr finns det ingen information om vad de fasta avgifterna ligger på, om det är aviavgifter, uppläggningskostnader eller någon annan form av avgift.
Vi gräver djupare
När vi undersöker vidare får vi reda på att den fasta avgiften ligger på 0 till 399 kr, lite otydligt vad som gör skillnaden på avgiften men det verkar bero på om du tecknar digitalt och och hur du förhandlar. Det finns dessutom en administrationsavgift, även den på 0 till 19 kr per månad. Det går inte att få reda på vad som styr den här avgiftens nivå men det brukar bero på om man betalar med autogiro eller inte.
Hur går det till att låna hos Bank Norwegian
Du ansöker genom att fylla i dina kontaktuppgifter och önskar lånebelopp på Bank Norwegians hemsida.
Du markerar om du önskar lösa befintliga lån eller om det är ett helt nytt privatlån som du vill ta, du fyller i ytterligare uppgifter och skickar sen in ansökan. I nästa steg kommer en lånehandläggare att behandla ditt ärende och göra en individuell kreditbedömning. Därefter får du ett låneerbjudande som antingen innebär att du nekas lån eller att du beviljas lån med en viss given ränta.
Krav för att få låna
1. Minst 23 år
2. Minst 36 månader sen du folkbokfördes i Sverige
3. Inga betalningsanmärkningar
Sammanfattning
Bank Norwegian har en gammal och tråkig hemsida som verkligen skulle behöva en uppfräschning. De har nog missat att i begreppet kundupplevelse ingår användarvänlighet och ett bra gränssnitt på webben, framför allt när man tecknar lån digitalt.
Starkt erbjudande
Trots en låg kundupplevelse har Norwegian ett starkt erbjudande med brett lånespann, bra amorteringstid och räntenivåer som får anses vara marknadsmässiga. Ett stort plus för den nya lånekalkylatorn som är ett enkelt och tydligt sätt att presentera ett lån på. Tyvärr har man missat att lägga in lån på 5.000 kr i sin kalkylator men bara genom att titta på 10.000 kr ser vi att det rör sig om kreditkortslån eller korta löptider som exempelvis 3 eller 6 månader.
Otydliga villkor
Dessvärre är det svårt att förstå vad som reglerar avgifter och villkor hos Norwegian. Det framgår inte om de låga lånebeloppen innebär att man ansöker om kreditkort eller om det rör sig om privatlån. Här skulle man tjäna enormt på att göra det tydligt och enkelt för kunderna så man hjälper till i resan mot att låna rätt belopp för rätt ränta hos rätt långivare.
Positivt helhetsintryck
Trots otydligheten och den eftersatta webbsidan är det här en seriös aktör med hög kundnöjdhet. Ska du ansöka om ett privatlån känner vi att det är klokt att pröva dina kort hos Bank Norwegian tillsammans med ett par andra aktörer. Låt bäste långivare vinna!
Läs mer om Bank Norwegian
Bank Norwegian hos Allabolag.se
Bank Norwegian hos Finansinspektionen
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.